POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.12.

A migrációs paktum beavatkozás hazánk belügyeibe

Nem kötelezhetnek migránsok befogadására.

Az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott migrációs paktum súlyos beavatkozás Magyarország belső ügyeibe, a magyar szuverenitásba – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című reggeli műsorában.

Bakondi György kiemelte: a magyar kormány 2015 óta a leghatározottabban ellenállt a kvótarendszer bevezetésének.

A belbiztonsági főtanácsadó megerősítette:

Magyarország fenntartja a korábban bevezetett határőrizeti rendszerét, és fenntartja azt az álláspontját is, hogy a rendszer csak akkor hatékony, ha a menekültkérelmeket az Európai Unió határain kívül kell benyújtani.

„Ezt a két elemet az EP minden erőfeszítésünk ellenére figyelmen kívül hagyta” – jegyezte meg, hozzátéve: az elfogadott menekültügyi paktum a magyar embereknek nem jó, veszélyt jelent az ország és az unió más államainak belső biztonságára is.

Bakondi György elmondta: az EP által szerdán elfogadott európai uniós migrációs és menekültügyi paktumról szóló rendelet az európai állam- és kormányfők tanácsa elé kerül, ahol szavaznak a dokumentumról és megkezdődött a végrehajtási rendeletek kidolgozása.

Úgy véli, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson az illegális migráció, annak megoldási formái és súlyos negatív következményei „jelentős politikai szerepet kapnak majd, vagyis az európai polgárok döntése a mostanitól eltérő, más összetételű parlamentet és bizottságot eredményezhet”.

„Ekkor talán mód lesz arra, hogy a most elfogadott rendeletet és annak végrehajtási szabályait felülvizsgálják” – fogalmazott.

A belbiztonsági főtanácsadó beszámolt arról is, hogy idén meghaladta a nyolcszázat a magyar hatóságok által elfogott határsértők száma, és 22 embercsempész ellen indítottak eljárást. Ez a szám alacsonyabb a tavaly ilyenkor rögzített adatnál.

Azt mondta: a bűnbandák „áttelepültek” a boszniai, horvátországi határ térségébe, a fő irány már nem Magyarországon keresztül vezet, azonban nem lehet kiszámítani, hogy az elfogadott menekültügyi paktum hatására milyen útvonalmódosulás lesz.

A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik – erősítette meg Bakondi György.

A tavaszi időszakban jelentős a növekedés az illegális migrációban, és ez egyre fojtogatóbban hat a célországokra – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György azt mondta: Spanyolországban több száz százalékos az illegális migráció növekedése, az olasz partoknál szinte tűrhetetlen a helyzet, Ciprusra pedig Libanonból és Líbiából „óriási tömegek” érkeznek.

A görög szigeteken is van új jelenség:

már nemcsak Törökország, hanem Tunézia, Marokkó, Líbia és Libanon felől is érkeznek nagy számban afrikaiak az országba – ismertette.

Bakondi György elmondta, az Európai Unió új szabályok életbe léptetésére készül, amelyek rögzítik a kötelező kvóták szerinti szétosztást egy általános és egy kritikus helyzetre, emellett táborok létrehozását is a külső határ menti országokban, így Magyarországon is.

Az EU ki is mondta, hogy nem a biztonság az első, hanem bizonyos szociális, jóléti és menekülteket segítő meggondolások, amelyek tulajdonképpen új, legális útvonalakat szeretnének nyitni az érkezőknek – tette hozzá.

A főtanácsadó közölte, a migráció láthatóan kiemelt kampánykérdés lesz az európai uniós választásokra készülő országokban. Szerinte az európai kampányban és a magyar helyzetben is célszerű, ha az unióba készülő valamennyi párt definiálja álláspontját a migráció, a gender és a háború kérdésében.

Bakondi György úgy véli, mindhárom ügy olyan, amelyben megkerülhetetlen, hogy a pártok a valóságnak megfelelő véleményeket fogalmazzanak meg a kampányban.

Hozzátette, az EU mindent megtesz majd, hogy az illegális migráció negatív hatásait a kampány alatt ellensúlyozza.

A főtanácsadó kiemelte, Magyarország kormánya a magyar emberek akaratával és az alaptörvény előírásaival összhangban nem tartja kivitelezhetőnek a Brüsszelből meghatározott elgondolást.

A kormány reményei szerint az új összetételű Európai Parlament és Európai Bizottság „nem homályos ideológiai célok megvalósítását tűzi ki célul”, hanem valóban kardinális jogi, államszervezési és nem utolsósorban jogállami biztonsági kérdésként tekint majd az illegális migrációra – mondta Bakondi György.

Egy új összetételű Európai Parlementre és Európai Bizottságra van szükség, amelyek az európai emberek érdekeit képviselik – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György kiemelte: a jelenlegi európai uniós liberális–baloldali politika nem megállítani, hanem ösztönözni szeretné az illegális bevándorlást. Ezzel szemben a magyar kormány továbbra is biztonsági és nem szociális kérdésként tekint a migrációra.

Gyorsétkezdénél ebédelnek a migránsok Belgrád központjában. Arra várnak, hogy jöjjön értük a taxis, és tovább szállítsa őket a szerb–bosnyák határhoz. Sokan közülük még indulásuk előtt megszervezik és kifizetik az út egy-egy szakaszát.

Az egyik afgán bevándorlónak 5000 euró, átszámítva csaknem 2 millió forintba került, hogy eljusson Európába. Egy másik migráns pedig csak Szerbiáig 4 millió forintnak megfelelő összeget fizetett ki az embercsempészeknek. De nem csak az útra, a megélhetésre is pénzre van szükségük. Sokat költenek például ételre, ruhára és telefonra is.

A határsértők azt mondják: részben azoktól a társaiktól kapják a támogatást, akik már eljutottak az uniós célországig, és ott segélyekre jogosultak. De vannak, akiket civil szervezetek támogatnak.

Csakhogy ezeket gyakran nem lehet tudni, kik hozták létre, és miből finanszírozzák tevékenységüket, miközben segítenek az illegális határátlépők továbbjuttatásában. És bár – csakúgy, mint az embercsempészek – pénzt fogadnak el, ha mindezt arányosan teszik, nem büntethetők. Brüsszelben ugyanis olyan jogszabálytervezetek születtek a közelmúltban, amelyek egyebek mellett biztosítják, hogy az illegális bevándorlókat segítő civil szervezeteket ne lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni.

A jelenlegi európai uniós liberális-baloldali politika nem megállítani, hanem ösztönözni szeretné az illegális migrációt, amelynek mutatószámai további intenzív növekedést mutatnak

– erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója aki reményét fejezte ki, hogy a júniusi EP-választások változást hoznak az uniós migrációs politikában. Bakondi György szerint fontos, hogy végre a magyar tapasztalatok is megjelenjenek az uniós jogszabályokban.

Bakondi György így nyilatkozott: „A magyar tapasztalatokat, amelyik arról szól, hogy a külső határt szilárdan őrizni kell, és mindenfajta illegális átlépést meg kell akadályozni, aki pedig menekültkérelmet szeretne benyújtani, azok az Európai Unió határán kívül kell hogy benyújtsák a menekültté nyilvánítási kérelmüket. Erre nem épít, ezt nem veszi figyelembe, azt a gyakorlatot akarja követni, amelyet 2015 óta folytat: hadd jöjjenek be magyar területre, vagy hát az Európai Unió területére, ott nyújthassák be, nyílt táborokban legyenek, ahonnan tovább tudnak menni, tehát ezek az intézkedések nemhogy nem fékezik, sokkal inkább ösztönözni fogják az elkövetkezendő időszakban is az illegális migrációt.”

Megszavazta az Európai Parlament a migrációs paktumot. Eszerint a tagállamoknak kötelező lesz befogadni illegális bevándorlókat. A magyar kormány a kezdetektől ellenezte a terveket, mert a paktum miatt migránsgettók jönnének létre Magyarországon. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője francia, spanyol, osztrák és lengyel képviselőtársaival közösen bírálta Brüsszel migrációs terveit. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt: Magyarországnak a paktum szerint több mint 3000 illegális migránst kellene fogadnia, vagy kilencmillió forintot kellene fizetnie minden egyes be nem fogadott migráns után.

A baloldali többségű Európai Parlament elfogadta az Európai Unió új migrációs csomagját. Ebben többek között kötelező szolidaritást írnak elő, és elvárják a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását. De azt is kimondják, hogy a tagállamoknak választaniuk kell: vagy befogadnak migránsokat vagy fizetnek, migránsonként 20 ezer eurót. Elemzők szerint a brüsszeli bürokraták mindent megtettek azért, hogy a tervet még az EP-választások előtt áterőszakolják a tagállamokon. Ezzel az lehet a cél, hogy az új összetételű brüsszeli parlament később ne változtathasson a döntésen.

„A migrációs csomag tágra nyitja Európát az illegális migráció előtt”

– jelentette ki Hidvéghi Balázs a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján. A fideszes Európai Parlamenti képviselő kiemelte: a jogszabálycsomag az összes olyan rossz, korábban már elbukott, kudarcot vallott javaslatot megismétli és tovább erőlteti, amelyről kiderült, hogy nem működnek és nem nyújtanak megoldást erre a problémára.

„Megjelenik például az elosztásnak a kérdése, a kvótarendszer, az illegális migránsok szétosztása, sőt a büntetés is azon tagállamok számára, amelyek nem hajlandóak befogadni illegálisan megérkezett bevándorlókat. Nyilvánvaló, hogy ez a rendszer tovább rontaná az így is súlyos migrációs, bevándorlási helyzetet Európában, ez hozzá járulna a migránsgettók létrehozásához és további növekedéséhez” – mutatott rá a Fidesz EP-képviselője.

Ylva Johansson, a bizottság belügyekért felelős tagja (b2), miután az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagját az EP brüsszeli üléstermében 2024. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az EP-képviselő a csomag hibás intézkedései közé sorolta, hogy az Európai Unió területén belül születne döntés arról, hogy ki maradhatna és ki nem. Hidvéghi Balázs egyúttal kiemelte: ma Európában Magyarországon van az egyetlen olyan rendszer, amely hatékonyan védekezik a migrációs nyomás ellen. A politikus szerint éppen ezért

a brüsszeli törekvések nyílt támadást jelentenek Magyarország ellen.

Azt mondta: elutasítják a migrációs csomagot, és minden körülmények között megvédik Magyarország szuverenitását; nem engedik meg azt, hogy bevándorlóországot csináljanak Magyarországból.

A sajtótájékoztatón Hidvéghi mellett bírálta a migrációs paktumot Jean-Paul Garraud francia, Jorge Buxadé Villalba spanyol, Harald Vilimsky osztrák és Patryk Jaki lengyel EP-képviselő. A politikusok kifogásolták, hogy ez a csomag inkább menedzseli az illegális migrációt, és nem megoldást nyújt. Nem látják biztosítva, hogy visszaküldik azokat, akik nem jogosultak az EU-ban maradni.

Az Európai Unió migránsgettók létrehozására akarja kötelezni Magyarországot, arra, hogy évente akár több tízezer migránst fogadjon be

– hangsúlyozta korábban Orbán Viktor. A miniszerelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány harcolni fog ez ellen, és nem áll szándékában végrehajtani a kvótáról szóló döntést.

A kabinet, a januárban lezárult, szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultációban többek között a migrációról is kikérte a magyarok véleményét. A válaszadók közül

több mint másfél millióan úgy gondolják, hogy nem szabad, hogy migránsgettók jöjjenek létre Magyarországon.

„Ez egy olyan eddigi jogelvek teljes áttörését, a jogállamiság teljes kudarcát jelentő jogi szabályozás, amelyik hosszú távon egészen beláthatatlan következményeket okoz” – hangsúlyozta Bakondi György.

Problémásnak látja a migrációs paktum intézkedéseit Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy Magyarország kormánya a magyar emberek akaratával és az Alaptörvény előírásaival összhangban nem tartja kivitelezhetőnek a Brüsszelből meghatározott elgondolást.

„Megerősített bennünket a lakosság nagy aránya abban, hogy őriznünk kell a határt és a belső biztonság alapja a határbiztonság és a határbiztonság valamennyi magyar, de valamennyi európai polgárnak is nagyon fontos érdeke”– mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az Európai Parlament után a tagállamoknak is szavazniuk kell a migrációs paktumról, azonban annak életbe lépéséhez nem kell egyhangúság.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

"Valami van a nyakadon" - sokkot kaptak Köllő Babett rajongói attól, amit rajta láttak

mandiner.hu

Magyarországra küldené a migránsokat Macron EP-listavezetője (VIDEÓ)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott