POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.10.

A migrációs paktum támadás a tagállamok szuverenitása ellen

Nagy izgalom övezte az Európai Parlament szerdai plenáris ülését, ahol a képviselők a migrációs- és menekültügyi csomagról szavazhattak. A csomag tíz javaslatáról együttesen született intézményközi megállapodás, így izgulhattak Brüsszelben, hogy amennyiben akár csak egy jelentés is elbukott volna a szavazáson, úgy az egész csomag jövője megkérdőjeleződött volna.

 

De nem így lett. A nyári európai parlamenti választások előtt még biztosan Brüsszelt uraló baloldali erők érvényre tudták vinni akaratukat és a csomag minden egyes pontját megszavazták.

Azt, hogy milyen érzékeny ügyről van szó, az is jól mutatja, hogy maga a szavazás nehézkesen indulhatott el, mert az ülésterem galériájáról tüntetők zavarták meg azt.

Szerdán korábban Hidvéghi Balázs, a szavazás tárgyát képező csomagról úgy fogalmazott, hogy az valójában egy olyan társadalmi átalakítási projektet testesít meg, amelyet az európai emberekre erőltetnek anélkül, hogy – a legtöbb esetben – valaha is megkérdeznék a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék ahhoz.

Hidvéghi Balázs, Jean-Paul Garraud, Jorge Buxadé Villalba, Harald Vilimsky és Patryk Jaki, a jelenlegi Európai Parlament ismert konzervatív arcai gyűltek össze, hogy közös sajtónyilatkozatot adjanak ki a migrációs paktumról.

A mai napon az Európai Parlament egy olyan migrációs jogszabálycsomagot készül elfogadni, amely tágra nyitná Európát az illegális migráció előtt

– emelte ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a közös nemzetközi sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a magyar emberekkel többször megerősített véleménye értelmében nem támogathatja a paktumot. 

Minden körülmények között meg fogjuk védeni Magyarország függetlenségét, szuverenitását és meg fogjuk védeni a magyarok biztonságát

– tette hozzá.

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés képviselője antidemokratikusnak nevezte, ahogy a választások előtt a jelenlegi parlament igyekszik gyorsan megszavazni a törvénycsomagot. A bizottság nemzeti hatásköröket akar átvenni a tagállamok kárára.

Ez az államok szuverenitása elleni támadás. Az uniós tagországok többé nem tudják uralni a saját migrációs politikájukat

– vélekedett Garraud, aki azt is kiemelte, hogy szerinte a hangsúlyt a harmadik országoknak nyújtott fejlesztési segélyekre kéne fektetni és az embercsempészek szigorú büntetésére. 

Az osztrák Harald Vilimsky úgy fogalmazott, hogy a közös nyilatkozat is azt mutatja, hogy növekszik az ellenállás az EU menekültügyi politikájával szemben, amit személyesen a szavazáson is meg fog erősíteni.

Ez a csomag csak szervezi a migrációt, nem megállítja azt. Több mint nyolcmillió ember érkezett Európába 2015 óta és többségük illegálisan tette azt. Nagyrészt nem nőkről, gyerekekről és idősekről beszélhetünk, hanem fiatal férfiakról, akik hódítók szellemében jöttek

– mondta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Az osztrák politikus azt is megemlítette, hogy az osztrák nép mindig is befogadó volt, de csak azokkal szemben, akik valóban megérdemlik a befogadást.

Lengyel képviseletben Patryk Jaki, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője adott hangot véleményének.

Ez egy szerelmes levél az emberkereskedőknek

– mondt Jaki a paktumról, kritizálva azt a mechanizmust, ami migránsonkénti húszezer euró befizetésére kötelezné azokat a tagállamokat, akik nem kívánják őket befogadni. A lengyel EP-képviselő szerint az emberkereskedők pontosan tudják, hogy mindenképpen elfogadják majd a „tengerre lökött embereket Európában”.

Jorge Buxadé Villalba, a spanyol VOX képviselője azért tartotta elfogadhatatlannak a migrációs paktumot, mert minden európai tudja, hogy a tömeges bevándorlás, amelytől évtizedek óta szenvedünk, társadalmaink első számú problémája.

A javaslatok nagy része nem szolgálja a céljukat, mivel nem garantálják, hogy mindenkit, akinek nincs joga európai földön tartózkodni, visszatoloncolnak

– zárta felszólalását.

Szakértők szerint a döntés újabb meghívólevél az illegális bevándorlóknak, mert ahelyett, hogy megállítaná a migrációt, inkább megszervezi azt.

A magyar kormány a kezdetektől fogva elutasította a migrációs paktumot, mert azzal migránsgettók jönnek létre Európában.

 

A szavazás előtt vitát is tartottak a képviselők, az M1 brüsszeli tudósítója, Baraczka Eszter számolt be a részletekről.

„A vita azért volt nagyon meglepő, mert a migrációs paktumról nem lehetett hallani pozitív értékelést. Vagy egyértelműen rossznak nevezték magát a paktumot, vagy úgy fogalmaztak, hogy messze nem tökéletes, mégis el kell fogadni több okból is: egyrészt mert nincs, illetve nem lesz ennél jobb alternatíva,  – állítják – mert választ ad a kihívásokra, mert segítségével az EU visszaveheti az ellenőrzést az embercsempészektől, és főleg mert sok időt és energiát fektettek a munkába. Nagyon leegyszerűsítve ez úgy fest, hogy le kell nyelni a keserű pirulát, de a képviselők a felszólalásaikban igyekeztek megédesíteni. Például kilátásba helyezték, hogy szigorúan ellenőrzik majd a végrehajtását a paktumnak, különös tekintettel arra, hogy a menedékkérők jogai ne csorbuljanak” – mondta Baraczka Eszter.

Hozzátette:

természetesen erősen érezhető volt a vitában, hogy kampány van, így nagyon sokan egyszerűen kampány beszédet mondtak.

„Ahogy közeledett a szavazás, egyre  bizonytalanabbá vált, ami előző nap még teljesen biztosnak tűnt, hogy a paktum átmegy, és elég komoly félelem volt látható a képviselőkön, hiszen óriási bukás és kudarc lett volna, ha nem szavazzák meg a paktumot. De nem így lett, valamennyi elemét elfogadták, így most már csak annyi van hátra, hogy a tagállamokat tömörítő tanács rányomja a maga pecsétjét, ez várhatóan április 29-én történhet meg” – fogalmazott Baraczka Eszter.

Akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőlteti azt a háború- és migrációpárti brüsszeli vezetés – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Ez a paktum zöld lámpát adna arra vonatkozólag, hogy itt migránsok tíz- és százezrei grasszálhassanak az európai országokban (…) Ez a migrációs paktum azt a nyugat-európai problémát akarja kiterjeszteni Közép-Európára is, amely abból indult, hogy ők feladták a saját identitásuk, a saját kultúrájuk és a saját társadalmuk védelmét, beengedték az illegális migránsokat, amivel kettős társadalmak jöttek létre, és megnőtt a terrorfenyegetettség”

– figyelmeztetett.

„Mi ezt nem engedjük Közép-Európában. Mi, magyarok, legyen rajtunk bármilyen nyomás, szavazzanak is meg bármilyen migrációs paktumot az európai parlamenti képviselők, mi nem adjuk fel sem a fizikai határzárat, tehát védeni fogjuk a határt”

– húzta alá.

„És nem adjuk fel a jogi határzárat sem, nem tesszük lehetővé, hogy ide, Magyarországra illegális migránsok betegyék a lábukat se délről, se nyugatról, ez egészen biztos”– tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta, hogy hazánk immár kilenc évi védi az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát az illegális bevándorlóktól, amihez a kormány nemhogy támogatást nem kapott Brüsszeltől, de folyamatos a nyomásgyakorlás is a határok, s ezáltal a magyar kultúra és identitás védelmének feladása érdekében.

„Ma Brüsszelben van egy háború- és migrációpárti vezetés, amely nyomást gyakorol, és támadást indít minden olyan ország ellen, amely meg akarja őrizni a saját biztonságát, saját identitását, és kiáll a béke mellett” – mondta.

A miniszter a pódiumbeszélgetésen sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekről ma mind ideológiai alapú vita zajlik, ilyen a migráció ügye is.

„Ma a viták döntő többségét átpolitizálják, ideológiai alapokra helyezik, dogmatikussá teszik, s úgy nem nagyon lehet normálisan beszélni egymással fontos kérdésekről” – vélekedett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott