POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.02.

Amerika megtéveszti a világot Ukrajnával kapcsolatban

Ezt állítja egy híres üzletember.

Szerző Ripost

David Sacks amerikai üzletember elemezte ki a Biden-kormány Ukrajnában elkövetett tetteit ahhoz képest, hogy miket állított korábban.

 

BIDEN, Joe

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. március 18-án. Fotó: Al Drago

David Sacks amerikai vállalkozó az X-en arról írt, hogy „Az USA kifogyott a légvédelemből, amit Ukrajnának adhat. További 61 milliárd dollár nem változtat ezen a tényen. Könyörögj a békéért, mielőtt az ország többi része elpusztul” – tette hozzá.

Nemrég Sacks előadást tartott egy amerikai konferencián, ahol összehasonlította Biden állításait az ukrajnai háború elején azzal, hogy az valójában hogyan alakult. Négy kulcsfontosságú területet vizsgált meg, és elemzett ki.

Gazdaság

Először a gazdaságot vizsgálta, mint írta, a háború elején Biden azt állította, hogy a szankciók „letörik” az orosz gazdaságot, kikényszerítve Oroszországot a háborúból, és talán még a rendszerváltást is előidézik. Valójában az orosz gazdaságot érintő kiszorulás rövid életű volt. 2023-ra az orosz gazdaság jobban teljesített, mint a G7-é. 

Mindeközben a szankciók igazi áldozata Európa volt, különösen a német gazdaság, amely az olcsó orosz gázra támaszkodott exportja ellátásában. Ennek eredményeként a háború Európa-szerte destabilizálja a kormányokat – csak Putyinét nem. Ahelyett, hogy ártott volna az orosz gazdaságnak, Biden gazdasági háborúja ártott európai szövetségeseinknek. 

 

Katonai terület

Mint írja, a háború kezdetén a Biden-kormányzat kijelentette, hogy célja Oroszország katonai „gyengítése”, hogy ne tudjon újra regionális háborút folytatni. A média lélegzet-visszafojtva felerősítette az orosz gyengeségről és a közelgő összeomlásról szóló állításokat, hogy lássák a hatalmas orosz ipari háborús termelés valóságát. Az orosz gyárakat és kovácsműveket most felpörgetik, és több tüzérségi lövedéket, drónt, tankot és egyéb fegyvert gyártanak.

Valójában a Nyugat nem tud lépést tartani a sorvadt védelmi ipari bázisával. Amerika saját készletei, különösen a tüzérségi lövedékek és a légvédelem terén, sokkal gyorsabban fogytak ki, mint azt a háborús tervezők várták – tette hozzá. 

Az orosz hadsereg létszáma is megnőtt, köszönhetően a nagyszámú besorozásnak és a veszteségek arányának, amely az idő múlásával csökken. Az orosz hadsereg harcedzettebbé vált, és megtanulta, hogyan győzze le a nyugati fegyvereket

 – folytatta Sacks.

Biden proxy háborújának meg kellett volna gyengítenie Oroszország hadseregét, de ehelyett erősebbé és félelmetesebbé tette azt, miközben kimerítette Amerika saját készleteit – emelte ki.

 

Geopolitikai helyzet és diplomácia

Biden kezdetben azt állította, hogy a háború a nyugati egységet, elszántságot és vezető szerepet fog mutatni, miközben elszigeteli Putyint. A BRICS-országok és a globális dél nagy része elutasítja az Egyesült Államok háborús nézetét, és nem hajlandó szankcionálni vagy elítélni Oroszországot. Putyint a közelmúltban tett közel-keleti látogatásán hódító hősként fogadták az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában – írja.

Kifejti, hogy ehhez képest a szankciók csak népszerűbbé tették a BRICS-országokat; öt új taggal bővült, hosszú várólistával a csatlakozni kívánó országok között. Ezek az államok a BRICS-országokat gazdasági szuverenitásuk védelmezőjének és potenciális pajzsnak tekintik a kiváltó okok miatt szerencsés amerikai szankciórendszerrel szemben.

Majd azzal folytatja, hogy már a liberális intervenciók is kezdik észrevenni. Fiona Hill kijelentette, hogy a Pax Americana véget ért. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pedig kijelentette, hogy a nyugati dominancia korszaka végleg véget ért.

A háború ahelyett, hogy megerősítette volna az Egyesült Államok globális vezető szerepét, az ellenállást katalizálja. Bidennek ez a harmadik nagy mellébeszélése

 – húzta alá Sacks.

 

Humanitárius helyzet

David Sacks szerint a háború kezdetén Biden azt állította, hogy politikája „segíti az ukrán népet” és „segíti a szenvedéseik enyhítését”. De Ukrajna rengeteg áldozatot szenvedett, és lakossága tovább csökkent az országból elmenekült főleg nők és gyermekek miatt. 

Az ENSZ/Világbank adatai szerint az Ukrajna ellenőrzése alatt álló területek lakossága 44 millióról 28 millióra csökkent. A fennmaradó több mint tízmillióan nyugdíjasok. Ez a demográfiai összeomlás receptje

 – fogalmazza meg Sacks.

Azzal zárta a posztját, hogy ahelyett, hogy segítené Ukrajnát, Biden háborús politikája valószínűleg kudarcra ítélte.

Az amerikai pénzügyi és katonai segítség nem fogja megakadályozni, hogy Ukrajna további területeket veszítsen, így gondolja Daniel Davis nyugalmazott amerikai alezredes, aki a YouTube-csatornáján futó műsorában beszélt az orosz–ukrán háborúról.

Ha a kongresszus elfogadja ezt a 60 milliárd dollárt, az növelni fogja az árat, amit Ukrajna fizetni fog, mielőtt összeomlik, és növelni fogja azokat a területeket, amelyeket Oroszországnak kell átadnia

– jegyezte meg. Davis hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás csak elhalasztja az ukrán fegyveres erők elkerülhetetlen vereségét. Ezért – tette hozzá – Ukrajnának kolosszális katonai és területi veszteségekkel kell szembenéznie már a béketárgyalások megkezdése előtt.

Oroszországnak mindene megvan ahhoz, hogy harci erejét kiépítse

– szögezte le a nyugalmazott alezredes. Mint ismert, a Fehér Ház sürgeti az amerikai kongresszus tagjait, hogy sürgősen hagyják jóvá azt a törvényjavaslatot, amely több mint 60 milliárd dollárral segíti Kijevet az orosz–ukrán háborúban. A kezdeményezést már jóváhagyta a szenátus, ahol a demokraták vannak többségben, de a kongresszust uraló republikánusok vonakodnak ettől. A képviselőház elnöke, Mike Johnson többször leszögezte, hogy nem lehet majd kikényszeríteni a Kijevnek nyújtandó támogatásról szóló tervezet elfogadását – emlékeztet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Akkorát padkázott egy Suzuki, hogy repülő lett belőle - videó

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Macron szembeszállna Oroszországgal, de nukleáris fegyverek nélkül

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott