Létrehozva: 2024.04.16.

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

Rendkívül fontos, a háborús helyzetről szóló tárgyalások várnak Orbán Viktorra.

 Orbán Viktor kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai vezetők a kialakult háborús helyzetről, az arra adandó teendőkről egyeztetnek. A tét nagy, a tét: háború vagy béke. Nem lesznek könnyű tárgyalások, hiszen Európa vezető országainak többsége az ukrajnai háború frontján akarja megnyerni a békét. A magyar álláspont ennek szöges ellentéte. Ehhez a két éve tartó konfliktushoz a hétvégén egy újabb háború kitörésének fenyegetése társult.

ORBÁN Balázs; BORDÁS Gábor; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; NAGY János; PINTÉR Sándor; BIRÓ Marcell; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Orbán Viktor vasárnap összehívta a Védelmi Tanács ülését - Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint ismert, szombat éjjel Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A kialakult háborús helyzetben Orbán Viktor vasárnap összehívta a Védelmi Tanács ülését,  majd a kormány magasabb szintre emelte a terrorkészültséget Magyarországon. A Magyar Nemzet értesülése szerint ez azt is jelentheti, hogy ismét megerősített rendőri erők jelenhetnek meg a közterületeken, illetve megemelik a védett személyek, stratégiai vállalatok, veszélyes üzemek, zsidó felekezethez köthető intézmények biztonsági szintjét is.
 

Orbán Viktor miniszterelnök a Védelmi Tanács ülése után vasárnap esti Facebook-bejegyzésében közölte: Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! A kormányfő utasítást adott a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják. Kedden pedig Brüsszelbe utazott Orbán Viktor, ahol, mint fogalmazott: 

 "Az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyzetet. Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék magyar családok békéjét és biztonságát!"

Fotó: Facebook

Mióta Oroszország két éve megtámadta Ukrajnát, Európa biztonsági és gazdasági helyzetének romlását ez a konfliktus befolyásolja. A magyar kormány álláspontja a kezdetektől az volt, hogy ezt a háborút nem lehet a frontokon megnyerni, mielőbb tűzszünetre, majd a béketárgyalások megkezdésére lenne szükség az emberek százezreinek életét követelő háború lezárására. A magyar kormányfő legutóbb marokkói tárgyalásain a háborúról azt mondta: az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO az elmúlt héten elkezdte a fegyverszállítási koordinációs szerepvállalása előkészítését.

Orbán Viktor többször is világossá tette: Magyarország segít Ukrajnának, de nem azért, mert a mi háborúnkat vívná, hanem azért, mert Oroszország háborút indított ellene és létében fenyegetett állam lett. A kormányfő szerint vannak nyugati országok, amelyek úgy akarják elrendezni a háború utáni világot, hogy teljes szakadás álljon be nyugat és kelet között, de ez egész Közép-Európának, benne a magyaroknak is rossz lenne. 

Ehhez az önmagában is súlyos kihíváshoz társult a Hamász tavaly október 7-i támadása Izrael ellen, melyben a palesztin terrorszervezet több mint 1200 embert ölt meg és 253 izraeli állampolgárt túszul ejtett, és elhurcolt Gázába. Izrael Iránt tette felelőssé a támadást szervező Hamász támogatásáért, és ennek a konfliktusnak a legújabb fejleménye, hogy  Izrael lebombázta a perzsa állam damaszkuszi követségét, válaszul pedig Irán drónokkal és rakétákkal támadta meg Izraelt. A kérdés az, hogy sikerül-e megállítani a konfliktus elszabadulását. Ha Irán úgy dönt, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, az az üzemanyagárak azonnali drágulását hozza magával. Az emberéletek pusztulása mellett, ez is a háború vagy béke tétje.

 

 

 

 

 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány