POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.17.

Folytatódhat a betiltott konzervatív konferencia Brüsszelben

Éjszaka döntött a bíróság.

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben – közölte Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MTI-vel szerdán.

A főigazgató emlékeztetett, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

Felidézte, előző nap a kerületi polgármester a közbiztonság garantálása érdekében adott ki végzést a rendezvény betiltásáról. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

Szalai Zoltán elmondta, a szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését.

Emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Szalai Zoltán megemlítette: Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedd este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének nevezte.

Szégyenletes módon viselkedett a brüsszeli baloldal, hogy megpróbálta ellehetetleníteni a békés, professzorok, kutatók, európai parlamenti képviselők részvételével szervezett Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, ezzel minden morális alapját elveszítette, hogy valaha is jogállamiságról, emberi jogokról, meg demokráciáról papoljon – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben kedden.

Orbán Balázs szerint a brüsszeli baloldal ezzel az akcióval szegénységi bizonyítványt állított ki. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is tud beszélni az eseményen.

„El tudjuk mondani a véleményünket, hogy bármilyen nyomásgyakorlással és ellehetetlenítéssel is próbálkoznak, mi nem fogjuk feladni a politikánkat. Arról is bizonyságot adtak, hogy miért van szükség egy más brüsszeli intézményi vezetésre, mivel a jelenlegivel nem lehet olyan eredményeket elérni, ami kielégíti az európai választópolgárok igényeit” – jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy a CPAC konferencia érkezik Magyarországra, rengeteg nemzetközi vendéggel. „Tulajdonképpen az egész előttünk álló kampányidőszak arról fog szólni, hogy elmondjuk mindenhol és mindenkinek, hogy miért van szükség Brüsszelben változásra, és miért a nemzeti konzervatív erők sikere, szövetsége az, ami meg tudja menteni Brüsszelt ettől a liberális baloldali tébolytól” – hangoztatta Orbán Balázs.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője is nyilatkozott az MTI-nek azt követően, hogy Orbán Viktor Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

Mint mondta, fontos, hogy

Patrice Leggeri rávilágított arra: a Frontex szerepe átalakult. Már nem az a célja, hogy megállítsa az illegális migrációt, hanem hogy menedzselje az emberi jogokat helyezve előtérbe, ezáltal megnyitva az utat minél több migráns előtt.

Gál Kinga véleménye szerint ez a problémája a múlt héten az EP-ben megszavazott migrációs paktumnak is, „hiszen úgy fogadták el, hogy az egyhangú döntést megkerülték és gyakorlatilag egy többségi döntéssel lenyomták azon tagállamok torkán is, akik ezzel nem értenek egyet”.

„Egy olyan paktumot fogadott el az EP a múlt héten, amelyik egyértelműen ezer sebből vérzik, mert meghívót jelent az illegális bevándorlók százezreinek, hiszen benne van a szolidaritási kötelezettség, az elosztás, benne vannak a migránstáborok, tehát mindaz, ami ellen itt évek óta felszólaltunk, küzdöttünk” – emelte ki Gál Kinga.

Mint mondta, ha nem változik meg a hozzáállás, ha nem arról szól a migrációs politika, hogy meg kell védeni a külső határokat, akkor mindez ahhoz fog vezetni, hogy egyre több illegális bevándorló érkezik. Rámutatott, hogy „az illegális migránsok visszatérítése gyakorlatilag nem működik és az együttélés pedig egyre nehezebb, hiszen a beáramló migránsok egyre erőszakosabbak.”

„Ezt a migrációs paktumot mi nem fogjuk végrehajtani, hiszen nekünk Magyarország az első, és mi szeretnénk megmondani, hogy kivel élünk együtt és ez a paktum gyakorlatilag veszélyeztetné az egész országot, a nemzeti érdekeinket”

– hívta fel a figyelmet.

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciával kapcsolatban elmondta, hogy a betiltása a kommunista időket idézi.

Azokat nagyon rossz emlékeit hívja elő a kommunista éveknek, amikor úgy tudtak összegyűlni polgárok és polgári célokat megvitatni, hogy előtte bujkálni kellett vagy megtéveszteni Romániában a Securitate embereit – nyilatkozta az erdélyi származású politikus.

Hozzátette: 2024-ben az Európai Unió központjában, Brüsszelben betiltanak egy rendezvényt csak azért, mert a részvevők el akarják mondani, hogy fontosak nekik a nemzeti érdekek, a tagállami szuverenitás és a hagyományos keresztény értékek.

„Ez is azt mutatja, hogy valami nagy baj van Nyugat-Európában, azok a marxista ideológiai alapok és eszközök köszönnek vissza, melyekről azt hittünk, hogy rég magunk mögött tudtunk”

– emelte ki.

Gál Kinga hangsúlyozta: „a megfélemlítés nem működik, mi nemet fogunk mondani ezután is a háborúra, az illegális migrációra, a genderpropagandára”.

Véleménye szerint lesz változás az uniós választások után, „mert véget kell venni az ideológiai háborúnak, a gondolatrendőrségnek”.

Rendőrök sorfala vette körbe a brüsszeli Claridge nevű szállodát kedd délelőtt. A hatóság emberei azután érkeztek a helyszínre, hogy elkezdődött a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferencia.

Az eseményt már múlt héten megpróbálták ellehetetleníteni, aminek főelőadója Orbán Viktor miniszterelnök lett volna szerda délelőtt, de a tervezett felszólalók között szerepelt még Éric Zemmour francia elnökjelölt, Gerhard Müller német bíboros, Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt elnöke, valamint Mateusz Morawiecki, Lengyelország korábbi miniszterelnöke.

 

Fotó: Orbán Balázs közösségi oldala

A NatCon hírének hallatán azonban antifasiszta szervezetek megfenyegették a rendezvénynek helyet adó tulajdonosokat, hogy „ha nem térnek észhez”, akkor fokozzák a tiltakozást, valamint egyesével kipécézik őket az online térben. A brüsszeli rendőrség akkor azt ígérte: bíznak abban, hogy bármilyen tüntetést kezelni tudnak. Philippe Close,

a város szocialista polgármestere azonban arra kérte az MCC brüsszeli intézetét, mondják le a rendezvényt.

A fenyegetések ellenére – hatalmas érdeklődés mellett – a harmadik helyszínen mégis elkezdődött a konferencia, amiről az X nevű közösségi oldalán egy fotóösszeállításban számolt be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az esemény 11 óra után azonban váratlan fordulatot vett. A rendőség másodjára is felvonult a szállodánál és

az egyik parancsnok azt közölte a szervezőkkel, nem képesek megvédeni a szólásszabadságot ezen az eseményen.

„Megmagyarázná, kérem?” – hangzik el a felvételen a szervezők kérdése.

„Ez itt a polgármester határozata arról, hogy leállítják a rendezvényt. Ez itt az indoklás, és több cikkely, amelyek megmagyarázzák a döntést” – válaszolta a parancsnok.

„Attól félek, hogyha megengedjük, hogy így viselkedjenek, a demokrácia, a szabadság ellen, akkor a helyzet még rosszabb lesz” – állapította meg Frank Füredi, aki a helyszínen az M1-nek azt mondta: ami most történik

olyan, mintha diktatúra lenne az unió fővárosában.

Az MCC brüsszeli intézetének ügyvezető igazgatója az MTI-nek is nyilatkozott. A tudósítás szerint Füredi úgy fogalmazott: Egy technikai okot próbálnak politikai állásfoglalásra használni, azt mondták a tulajdonosnak, hogy ha nem állítja le a rendezvényt, le fogják kapcsolni az áramot.

Anthony Gilland, egy másik szervező a Reutersnek arról beszélt: az egyik ok, amivel a végzést indokolták, hogy ellentüntetés lesz, amelyet a közösségi médiában hirdetett meg az Antifa.

A rendőrség pedig nem képes megvédeni a szólásszabadságot ezen a rendezvényen, ami nagyon nehezen érthető.

A Távirati Iroda kedd délután Emir Kir-t, Brüsszel kerületi polgármesterét idézi, aki közösségi oldalán azt írta: ő adott ki végzést a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és úgy fogalmazott: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

„Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort”

– reagált Menczer Tamás a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a történtekre. Hozzátette: a háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját, és bele akarnak nyomni bennünket a háborúba.

„Brüsszel többé nem a szabadság fővárosa, hanem a baloldali, progresszív liberális elnyomás eszköze, ezért változásra van szükség, és az Európai Parlamenti választások június 9-én el tudják hozni ezt a változást” – erről pedig a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs beszélt Brüsszelben.

A miniszterelnök a Facebookon azt írta:

„Brüsszel szintet lépett.

Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják.

Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”

Orbán Viktor az X-en is reagált, ahol azt írta: „Azt hiszem, nem bírták tovább a szólásszabadságot. Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták ’88-ban rám támadtak. Akkor sem adtuk fel, és most sem adjuk fel!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírva fogadta Harry herceg III. Károly döntését

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.