POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.20.

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Nyilatkozott az adatvédelmi biztos.

Mint ismeretes szaporodnak a jogsértés gyanúját felvető mozzanatok Magyar Péter mozgalma körül. A kiindulópontot ebben az ügyben a Magyar Nemzet csütörtöki tényfeltáró cikke adta.

Mint megírták, Magyar mozgalmának honlapja, a Talpramagyarok.hu mögött is megjelent a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat vagyis szorosan összekapcsolódtak a dollárbaloldal hírhedt szervezetével. Dokumentumokkal igazolva beszámoltak róla, hogy a honlap adatvédelmi tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. 

Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a DatAdat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda pedig egy adománygyűjtő platform. Ezt a DatAdat fejlesztette, angol nyelvű oldalán pedig anyacégként korábban a DatAdat, ma az Estratos szerepel.

 

Magyar Péter megdöbbentő módon tagad. Azt állítja csak "átvették" valahonnan az adatvédelmi tájékoztatót és nincs is közük Bajnaiék cégeihez.

 

Tisztességtelen eljárás

Az esettel kapcsolatban megkeresték a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét. 

Kijelenthető, hogy mindazokkal szemben nem járt el tisztességesen és jogszerűen a Talpramagyarok.hu adatkezelője, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva. Ráadásul, ha az adatkezelési formulát máshonnan vették át, részben vagy egészben kitöltve, akkor az is kérdéses, hogy az említett cégeken kívül van-e más olyan információ, amely nem felel meg a tényeknek 

– fejtette ki Péterfalvi Attila. 

Szavai szerint amennyiben más fórumokon, például standoknál is a honlapon találhatóval megegyező adatkezelési tájékoztatót használtak, az ugyanúgy aggályos. 

– Ezt esetről esetre kellene mérlegelni – tette hozzá.

A Talpramagyarok.hu-val kapcsolatos másik aggályos ügyben is kérdezték a NAIH elnökét. Több olvasó is jelezte ugyanis, hogy a beleegyezésük nélkül kéretlen agitáló üzeneteket, hírlevelet kapnak Magyar Péter csapatától. Egyikük elmondta, hogy miután küldött egy üzenetet az [email protected] e-mail címre, annak ellenére kapott szavazásra buzdító promóciós üzenetet, hogy ehhez nem járult hozzá. 

– Ha történt ilyen eset, nyilván annak is megkérdőjeleződik a jogszerűsége, hiszen csak annak lehet hírlevelet küldeni, aki erre a szolgáltatásra jelentkezett. A hozzájárulásnak pedig kifejezettnek, egyértelműnek kell lennie, és pontosan arra kell vonatkoznia, amiről az adatkezelés szól – mutatott rá Péterfalvi Attila. 

Azt is hangsúlyozta, hogy aki például hírlevélre iratkozik fel, az szimpatizánsnak tekintendő, márpedig amikor egy párt szimpatizánsokat gyűjt, az politikai véleményre vonatkozó adatnak minősül, ezért a kezelésének is szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie.

 

 

Márpedig Magyar Péter eredeti adatvédelmi tájékoztatóján ott vannak a Bajnai-féle cégek, hiába próbálták utólag eltüntetni azokat!

 

A cégadatokból az is kiderült, hogy az Estratos lényegében nem más, mint a Bajnai-féle Datadat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek Estratos Digitalra. 

A cég tulajdonosi köre nem változott, az ügyvezető továbbra is az egykori baloldali titkosszolgálati miniszter, és az Estratos Digital székhelye is megegyezik a jogelőd Datadat GmbH címével. A Lunda anyacége pedig a már említett Estratos Digital.

Az előző választáson is visszaélhettek az adatokkal

Érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi, országos botrányt keltő hasonló baloldali esetig nem kell sokat visszamenni az időben. A 2022-es választást megelőző ellenzéki sms-kampány részeként több mint kétmillió kéretlen szöveges üzenetet küldtek ki, viszaélve gyanútlan emberek adataival. 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idén februárban közzétett jelentése megállapította, hogy a legutóbbi országgyűlési voksolás előtt csak sms-ekre, adatbázis-építésre és online hirdetésekre 860 millió forintot költött el a baloldal. Az ÁSZ kiemelte: a pénz java része a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomtól az ellenzéki kampány digitális részéért felelős DatAdat-cégcsoporthoz vándorolt. A folyamatban levő NAV-vizsgálat eredményétől tették függővé, hogy mindez milyen lépéseket vonhat maga után

 

Megszólalt az ügyben a Szuverenitásvédelmi Hivatal is. A szervezet arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy vizsgálatot indítanak a sajtóban megjelent külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk alapján.

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett Datadat egyébként a baloldali kampányok visszatérő szereplője, lényegében a cég bonyolította le a baloldal kampányát a 2022-es országgyűlési választások idején. A cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott