Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.24.

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

Sok helyen online folytatják az oktatást.

New York-ban kedden is folytatódtak a palesztinpárti tüntetések azt követően, hogy hétfőn több mint száz Izrael ellen demonstráló aktivistát vettek őrizetbe a rendőrök a New York Egyetemnél is.

A hallgatók egy része a tiltakozás folytatásaként kedden kivonult az New York Egyetem (New York University) óráiról, és a Washington Square Park területén kezdett tüntetést a palesztinok mellett és Izrael ellen. A becslések szerint délutánra 1500 ember gyűlt össze.

A hallgatók követelései között szerepel, hogy a New York Egyetem szakítsa meg a kapcsolatait Izraellel, ami hasonlít a Columbia Egyetemen és a Yale Egyetemen az elmúlt napokban hangoztatott követelésekhez.

Az egyetem területén keddre megerősítették a hatósági jelenlétet, és lezárták azt a területet, ahol hétfőn a heves tüntetés lejátszódott.

A szintén New York-ban működő Columbia Egyetemen a tüntetéshullám és az azokon történtek miatt hétfőn áttértek az online oktatásra. A Columbia Egyetemen tartott demonstrációkon nyíltan antiszemita, valamint Izrael eltörlését és Hamászt támogató megnyilvánulások hangzottak el.

Kedden a Minnesotai Egyetemen is a rendőrség avatkozott közbe, hogy

felszámolja a jogellenesen kialakított tüntetőtábort. Az intézkedés során 9 embert vettek őrizetbe a Twin Cities régió egyetemi városában.

Az elmúlt napokban palesztinpárti diákszervezetek megmozdulásokat tartottak szerte az Egyesült Államok, így Michigani Egyetemen, a Harvardon, a Yale-en, a Kaliforniai Egyetemen is.

Az amerikai kormány nevében kedden hivatalos közleményben ítélte el az Izrael-ellenes tüntetéseken történteket Miguel Cardona oktatási miniszter. A Biden-adminisztráció vezető szakpolitikusa úgy fogalmazott, hogy mélységesen aggasztja az, ami a Columbia Egyetemen lezajlott, és hozzátette, hogy az egyetemeken látható antiszemita gyűlölet elfogadhatatlan. Emlékeztetett arra, hogy a Columbia Egyetem esetében már tavaly november óta tart a vizsgálat.

A tüntetésekre Joe Biden elnök még hétfőn egy Föld napi rendezvényen újságírói kérdésre azt mondta, hogy elítéli az antiszemita tüntetéseket, és ezért indított programot ennek kezelésére, ugyanakkor hozzátette, hogy azokat is elítéli, „akik nem értik, hogy mi történik a palesztinokkal”.

Donald Trump szégyenletesnek nevezte az Izrael-ellenes demonstrációkat kedden a New York-i bíróság épülete előtt, mielőtt belépett az épületbe, hogy részt vegyen bírósági tárgyalásának újabb napján. A volt elnök Joe Bident tette felelőssé a történtekért, mert szerinte a hivatalban lévő elnök a rossz üzenetet küldi, rossz hangnemet és rossz szavakat használ, valamint nem tudja, hogy kit támogat az izraeli-palesztin konfliktusban.

Az eseményeket elítélte Izrael New York-i főkonzulátusa is. Aggodalmát fejezi ki az antiszemita esetetek közelmúltbeli megszaporodása miatt, hangsúlyozza, hogy az ilyen cselekedetek áthágják a szólásszabadság határait, és cselekvésre szólítja fel az intézmények vezetőit, amelyek – a közlemény szerint – túl sokáig elnézték a hasonló eseteket.

Vörös festékkel öntötték le és felirattal csúfították el egy republikánus képviselő irodájának falát palesztinpárti tüntetők New Yorkban. A képviselő egyike volt azoknak, akik múlt hétvégén megszavazták a képviselőházban az Izraelnek járó további támogatásokat.

Vörös festékkel öntötték le egy republikánus képviselő irodáját Izrael-ellenes tüntetők az Egyesült Államokban – számolt be a Breitbart.com amerikai hírportál. A rongálás mellett a tüntetők a „Szabadítsátok fel Gázát!” feliratot írták az irodaajtó előtti térkőre. Az esetről az érintett texasi képviselő, John Carter számolt be az X oldalán.

„Elvetemült Izrael-ellenes aktivisták rongálták meg georgetowni irodámat.

Szeretnék rögtön tisztázni két dolgot: először is, Izrael melletti támogatásom megkérdőjelezhetetlen és a fenyegetőzéseitek hasztalanok. Másodszor, azokat, akik ezt elkövették, megkeresik, és a törvény teljes erejével fog rájuk lesújtani”

– írta Carter a közösségi médiában.

A republikánus kongresszusi képviselő irodájának megrongálása a New Yorkban zajló tüntetések idején történt, amikor szélsőbaloldali Izrael-ellenes tüntetők sátortábort vertek a Columbia Egyetem campusán. A tüntetést végül a rendőrség oszlatta fel. John Carter egyike azoknak a képviselőknek, akik múlt hétvégén megszavazták a képviselőházban az Izraelnek járó további támogatásokat.

A hatóság a New York Egyetem előtt összegyűlt embereket arra szólította fel, hogy távozzanak, és aki ezt megtagadja, azt magánterület megsértése miatt őrizetbe veszik. A több száz fős tömeg erre reagálva élőláncot alkotva állt ellen a rendőri intézkedésnek. Helyszíni beszámolók szerint a hatóság több buszt irányított az egyetem közelébe, és többeket elvezettek.

A tüntetők a késő esti órákban New York belvárosának utcáin palesztin zászlókkal és transzparensekkel tartottak felvonulást.

A New York Egyetemnél tüntetők az elmúlt időszakban általánossá váló palesztinpárti jelszavakat skandáltak, így „a folyótól a tengerig” jelmondatot, amit a „szabad Palesztinával” kapcsolnak össze, és zsidó szervezetek szerint Izrael elpusztítására szólít fel.

Hétfő reggel a rendőrök a Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetemen az ott tábort verő, Izrael ellen tiltakozó nagyobb csoport tagjait távolították el. Az esti közlések szerint összesen mintegy 60 embert őrizetbe vettek, többségükben diákokat.

A keleti parti elit egyetem, a Yale főépülete előtt már a hétvégén több százan gyűltek össze azt követelve, hogy az intézmény szakítsa meg kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek – a tiltakozók szerint – Izrael számára szállítanak fegyvereket.

A hatóság hétfői beavatkozása nyomán több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést.

New Yorkban a Columbia Egyetemen hétfőn is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az online oktatásra.

A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe a letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az egyetem vezetésétől, hogy szakítsák meg bizonyos, Izraelhez kötődő partnerekkel a kapcsolatokat.

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap sajtótájékoztatóján elítélte a Columbia Egyetemen történteket, elfogadhatatlannak nevezve a tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat.

A Bostonban működő Harvard Egyetem vezetése hétfőn úgy döntött, hogy betiltja egy palesztinpárti diákszervezet működését a szemeszter további időszakára. A Palesztin Szolidaritás Bizottság diákszervezet az egyike volt azoknak a Harvardon működő csoportoknak, amelyek a Columbia Egyetemen zajló tüntetés nyomán szerveztek tiltakozást a múlt héten.

Hétfőn Kalifornia államban a Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben működő intézményének diákjai építettek – a Columbia Egyetemen történtek mintájára – sátortábort tiltakozásként Izrael ellen és a palesztinok támogatására.

A Columbia Egyetemen történt Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások nyomán a zsidó származású milliárdos vállalkozó, Robert Kraft, az egyetem egykori diákja hétfőn bejelentette, hogy megvonja anyagi támogatását az intézménytől.

Azon a napon, amikor az egyetemen tiltakozás kezdődött – a Columbia Egyetem rektora és több vezetője Washingtonban kongresszusi meghallgatáson vett részt, aminek témája az intézményen belül tapasztalt antiszemitizmus volt. Az egyetemi vezetők határozottan az egyetem szabályzatába ütközőnek mondták a népirtásra való felszólítást.

Egy hasonló meghallgatáson a közelmúltban ugyanerre a kérdésre kitérő választ adott a Harvard Egyetem rektora, aki nem sokkal később lemondott posztjáról.

Szintén csütörtökön a Google közölte, hogy elbocsátotta 28 alkalmazottját, aki az informatikai vállalat több irodájában ülősztrájkot kezdett azt követelve, hogy a cég mondjon fel egy 1,2 milliárd dolláros megbízási szerződést az izraeli kormánnyal. A szerződés felhőalapú szolgáltatásról szól az izraeli védelmi erők számára. A New Yorkban és Kaliforniában tüntető alkalmazottakat szintén hatósági erővel kellett eltávolítani, közülük 9 embert tartóztattak le.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent, ünnepelnek a fronton

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

hirtv.hu

Paláver: Nadrágszíjas plakátokkal fogadták Debrecenben Magyar Pétert + videó

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér