POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.15.
Módosítva: 2024.04.15.

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

Az üzleti érdekeltségei révén csokikirályként is emlegettet Porosenko elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson.

Tavasszal elnökválasztást tartottak volna Ukrajnában, de a háború és az országban bevezetett hadiállapot miatt törölték a voksolást. A volt elnök, és a legutóbbi 2019-es választások vesztese, Petro Porosenko ennek ellenére „a háború utáni időre” készül. Az al-Dzsazíra tévének adott interjúban azt mondta: „Ha azt kérdezik tőlem, hogy részt akarok-e venni a következő választásokon, igen, részt fogok venni a következő elnökválasztáson”idézi a Berliner Zeitung az 58 éves ukrán milliárdost. A politikai tevékenységén túl Porosenkónak több érdekeltsége is van az üzleti világban. 

Kharkiv,,Ukraine,-,January,2,,2021,Roshen,Chocolate,Production.,Roshen
Porosenko a tulajdonosa a Roshen édesipari csoportnak - Fotó: Mehaniq

Gyakran nevezik őt „Csokoládékirálynak”, vagy ahogyan Kárpátalján hívják, „Csoki-Ewingnak”. A találó elnevezés nem véletlen, hiszen ő a tulajdonosa a Magyarországon is jelenlevő  Roshen édességipari csoportnakírta róla korábban a Mandiner. A Roshen becslések szerint 800 millió dollár értékben ad el csokoládét, karamellt, ostyát, tortát és egyéb édességeket 35 országban. 2022-höz képest egy év alatt 224 millió dollárral gyarapodott Petro Porosenko, az Európai Szolidaritás párt vezetőjének  vagyona, amely most csaknem 1 milliárd dollárt tesz ki – közölte  az rbc.ua hírportál.

Petro Porosenko volt Ukrajna ötödik elnöke 2014 és 2019 között. A legutóbbi választásokon ő és Volodimir Zelenszkij küzdöttek meg az elnökségért. A második fordulóban sokak számára meglepő módon a politikai újonc Zelenszkij győzött, a szavazatok 75 százalékával. Az odesszai régióból származó Porosenko valamivel több mint 24 százalékot kapott. A volt elnök az idézett interjúban arról is beszélt, hogy indulna az Európai Parlamenti választásokon, miután Ukrajna csatlakozik az EU-hoz. Szakértők azonban úgy vélik, hogy Ukrajnának csak a következő évtizedben lesz reális esélye a tagságra. Porosenko tehát csak 2034-ben indulhatna az európai parlamenti választásokon. Így egyelőre marad számára az "édes élet" a Roshennel.

Békeidőben nagyságrendileg 130 millió dollárba kerül a választások megtartása, ez azonban a háborús helyzet miatt akár a sokszorosára is emelkedhet.

Az ukrán elnök egy vasárnapi tévéinterjúban kifejtette, a mostani hadiállapot miatt a jogszabályok szerint tilos választásokat tartani, mert kiemelkedően nehéz volna azokat lebonyolítani. (Ukrajnában a hadiállapotot 90 naponként kell meghosszabbítani, és ha a soron következő alkalommal, november 15-én is megteszik, akkor épp a tervezett elnökválasztás előtt jár majd le, 2024 márciusában.)

 

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor azt is hozzátette, ha a parlamenti képviselők „készen állnak”, akkor sor kerülhet a választási törvény módosítására, és – mint fogalmazott –

ha az Egyesült Államok Európával együtt hajlandó erre pénzt áldozni, akkor a választások meg lesznek tartva.

Leszögezte, mindez nem hitelből történne, adományokat vár a nyugati országoktól, melyek a demokrácia megerősödését várják Ukrajnában. Erről állítása szerint már tárgyalt is Lindsey Graham republikánus szenátorral is, aki a múlt héten látogatott Kijevbe.

Az ukrán elnök azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyibe kerülne megrendezni a választásokat, annyit árult el ezzel kapcsolatban, hogy békeidőben közel 135 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) költséggel kell számolni, ami a mostani helyzetben vélhetően nagyságrendekkel több lenne.

Zelenszkij az interjúban kitért arra is, hogy a választások tisztasága a legmagasabb prioritást élvezné, és ennek érdekében a választási megfigyelők még a lövészárkokba is kimennének.

„Megfigyelőket kell a lövészárkokba küldeni, hogy a választás törvényes legyen”

fogalmazott az ukrán államfő

Amerikai kormányzati ösztönzésre távolították el pozíciójából – állította Ukrajna volt főügyésze egy szombaton este sugárzott interjúban, a Fehér Ház közleményben hazugságnak nevezte a műsorban elhangzottakat.

Viktor Sokin a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban azt állította, hogy 2016-ban Petro Porosenko ukrán elnök azért váltotta le, mert annak a Burisma energiaipari vállalatnak az ügyeit vizsgálta, amelyben az akkori alelnök Joe Biden fia, Hunter Biden igazgatótanácsi tag volt.

Az interjúban azt is kijelentette,

Joe Biden lépett fel azzal az igénnyel, hogy a főügyészi pozícióból eltávolítsák. Sokin az interjúban annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Joe Biden megvesztegetési pénzt fogadott el a Burisma felől.

Hozzátette, nincsenek kétségei afelől, hogy a Burisma cég törvénytelenségekben vett részt, amelyek között Sokin megemlítette az illegális földgázkitermelést és -értékesítést.

Az interjúban elhangzottakra a Fehér Ház közleményben reagált vasárnap, eszerint az állítások hazugságok, valójában a Sokin vezette ukrán főügyészség volt a „korrupció melegágya”, a visszaélések megfékezését és az ukrajnai reformokat pedig nemcsak az akkori amerikai alelnök, Joe Biden, hanem más amerikai diplomaták, politikusok és nemzetközi partnerek is sürgették.

Porosenko 2016 márciusában, egy évvel kinevezése után mentette fel hivatalából a főügyészt. Joe Biden alelnökként 2015 decemberében Kijevben járt, ahol követelte az ukrán főügyészség megreformálását, a főügyész eltávolítását, és arra biztatta az elnököt, hogy számolja fel országában a korrupció rendszerét, amelynek része a főügyészi hivatal is.

Biden akkor kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem történnek intézkedések, az Egyesült Államok visszatarthat egymilliárd dollárnyi támogatást Ukrajnától.

Az Obama-adminisztráció tagjaként Joe Biden az Egyesült Államok Ukrajna-politikájáért volt felelős.

2016-ból származó sajtójelentések szerint egy hónappal leváltása előtt a főügyész hivatalosan indítványozta a Burisma alapítója, korábbi ukrán kormánytag Mikola Zlocsevszkij vagyonának lefoglalását a cége körüli törvénytelenségek miatt.

Hunter Biden 2014 és 2019 között volt a Burisma igazgatóságának tagja.

Kettős fegyverként használják az amerikai igazságszolgáltatást a demokraták – jelentette ki a Magyar Külügyi Intézet elnöke az M1-en. Gladden J. Pappin szerint az amerikai baloldal mindent megtesz, hogy eltakarja Joe Biden elnök és fia, Hunter Biden piszkos ügyeit, miközben Donald Trump volt elnököt folyamatosan össztűz alatt tartják. Pedig jelenleg is több vizsgálat folyik a jelenlegi demokrata elnök és fia feltételezett korrupciós ügyeiben, emellett befolyással üzérkedés is felmerült velük kapcsolatban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló: alkoholista lett Anne Hathaway

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

mandiner.hu

Könnyen rákot okozhat, ha így issza a kávét

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány