INSIDER

Szijjártó Péter: A beoltottak szabadon utazhatnak Szerbiába és Montenegróba

Szijjártó Péter külgazdasági és kügyminiszter Facebook-posztban jelentette be, hogy megállapodott szerb és montenegrói kollégájával arról: elfogadjuk egymás oltási igazolványait.
  • Szerző: Ripost

Szabaddá válik az utazás a beoltottak számára, egyelőre Szerbiába és Motenegróba, de a külgazdasági és külügyminiszter azt írja, már tárgyalnak Görögországgal és Izraellel is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ha minden jól megy, hamarosan elmondhatjuk, hogy már 4 millió honfitársunkat tudtuk beoltani és ezáltal megvédeni őket a járványtól. Újabb lépést tehetünk tehát a normalitás irányába, ami lehetővé teszi, hogy egyes országokkal megállapodjunk állampolgáraink karantén- és tesztmentes utazásáról” – írja Szijjártó Péter bejegyzésében. Hozzáteszi: a mai napon megállapodott Nikola Selakovic szerb és Dorce Radulovic montenegrói külügyminiszterrel, hogy az oltási igazolványaikat kölcsönösen elismerik az országok.

„Így a beoltottak holnaptól szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, illetve Magyarország és Montenegró között.

Minderről megkezdte az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is, amint ezek révbe érnek, azonnal tájékoztatást ad – ígéri.

Ha minden jól megy, hamarosan elmondhatjuk, hogy már 4 millió honfitársunkat tudtuk beoltani és ezáltal megvédeni...

Közzétette: Szijjártó Péter2021. április 29., csütörtök

 

Ma és az elmúlt napokban több vakcinaszállítmány is érkezett. A Szputnyik, Pfizer, AstraZeneca, Janssen szállítmányok után ma újabb 400 ezer adag Sinopharm és 44.400 adag Moderna vakcina is érkezett. Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca is várható – mindezekkel a regisztráltak első és második körös oltása folytatódik. Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 39%-os, szemben a 22%-os uniós átlaggal.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.

Eddig 4,581 millióan regisztráltak oltásra és a regisztráltak 78%-a már meg is kapta az oltást. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is tudnak időpontot foglalni. Jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra lehet időpontot foglalni. Online időpontfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 17%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (2,5 millió adagot) a Pfizer szállította. Eddig két Janssen-szállítmány érkezett hazánkba, de ezt a vakcinát egyelőre nem alkalmazzák, mert még hatósági vizsgálat alatt áll. Az ezen a héten érkezett Moderna és Pfizer vakcinákat elsősorban második körös oltásokhoz használják, a Pfizerből jelentős mennyiséget a 16-18 évesek oltására is félretett az országos oltási munkacsoport.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek több mint a fele már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából már 1,8 millió adagot, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 2,1 millió adagot kapott meg Magyarország.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?