KÜLFÖLD

33 NGO-aktivistát vettek őrizetbe embercsempészet vádjával a görög hatóságok

A letartóztatott civil aktivisták összejátszhattak az embercsempészekkel, és körülbelül 3000 migráns juttathatott be illegálisan az EU-ba a segítségükkel.

Illegális migránsok csempészésének vádjával a görög rendőrség letartóztatott 35 embert az Égei-tenger keleti medencéjében található Leszbosz szigetének fővárosában, Mitilíniben. Az őrizetbe vett személyek közül 33-an négy különböző, bevándorlókat segítő nem kormányzati szervezet (non-governmental organization, NGO) munkatársai. A rendőrség tájékoztatása szerint egy jól szervezett csempészhálózatot sikerült felszámolniuk – írja a a Proto Thema görög hírportál.

A Proto Thema arról számolt be, hogy az őrizetbe vett személyek többsége európai. Van közöttük német, osztrák, norvég, francia, svájci és spanyol állampolgár is. Rajtuk kívül egy iráni és egy pakisztáni illetőségű férfit is letartóztattak. Az utóbbiak papírok nélküli illegális bevándorlók, akik feltételezhetően tolmácsként dolgozhattak az NGO-aktivistáknak.

A görög nyomozók tájékoztatása szerint a csoport 2019 júniusában kezdte meg tevékenységét, és legalább 32 tömeges határátlépést segítettek elő, melyekben – a becslések szerint – mintegy 3000 migráns jutott be az Európai Unió területére illegálisan.

Az NGO-aktivistákból álló csapat internetes csevegőprogramokon keresztül szervezte meg az akcióit. A tevékenységük lényegében abból állt, hogy lebonyolítsák a migránsokkal tömött gumicsónakok elindulását Törökországból és biztonságos megérkezésüket Görögországba. Ennek érdekében még az embercsempészekkel is összejátszottak sok esetben. Például információkat kértek tőlük a csónakok koordinátáiról, illetve arról, hogy hány bevándorló utazik bennük. Az adatok függvényében pedig alaposan felkészültek a migránsok fogadására.

Az NGO-aktivistákat a Mitilíni Biztonsági Aligazgatóság emberei tartóztatták le. Az embercsempész-hálózat tevékenységéről a görög Nemzeti Hírszerző Szolgálat és a Terrorelhárítási Szolgálat tájékoztatta a helyi rendfenntartó erőket. A nyomozók egyelőre vizsgálják a csoport illegális tevékenységeinek mértékét, valamint a kapcsolataikat.

Az rendőrségi akciót Notis Mitarakis, a migrációs és menekültügyi miniszter is kommentálta. A tárcavezető politikus úgy fogalmazott, hogy az NGO-szervezetek által tudatosan megszervezett illegális migrációt a jelenlegi kormány semmilyen formában sem tolerálja, és a jog teljes szigorával fogják megbüntetni azokat a személyek, akikről bebizonyosodik, hogy részt vettek ilyen akciókban.

„Az illegális migráció visszaszorítása, valamint a nem kormányzati szervezetek szerepének kivizsgálása rendkívül fontos a jelenlegi kormány számára” – fogalmazott Notis Mitarakis.

Az illegális migrácó okozta válság által leginkább sújtott Leszboszon nem most fordult elő először, hogy NGO-aktivistákat vesznek őrizetbe hasonló okok miatt. 2018 augusztusában 30 jogvédő civil aktvistát tartóztattak le a szigeten, mert bizonyíthatóan összejátszottak az embercsempészekkel.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?