KÜLFÖLD

A migránsok miatt ölik egymást az olaszok

Egyre hevesebb a vita akörül, hogy a nemzetközi szervezetek az embercsempészekkel összejátszva támogatják a migránsok Európába jutását.
  • Szerző: KF

A szicíliai ügyész, Carmelo Zuccaro azt állította, bizonyítékaik is vannak arra, hogy az NGO-k kapcsolatban állnak a líbiai bűnbandákkal – és hogy ezt a működést egyértelműen meg kell szüntetni.

 

Az olasz igazságügyminiszter, Andrea Orlando szerint azonban Zuccaro felvetése hazugság, és csak kitalált történet, hogy az NGO-k nem megfelelően és nem fedhetetlenül mentik a bajba jutott migránsokat a Földközi-tengeren.

A külügyminiszter, Angelino Alfano azonban nem ért egyet kollégájával: szerinte 100 százalék, hogy az ügyésznek van igaza, és akik kitalált történetről beszélnek, azok álszentek.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet, amely két mentőhajóval járőrözik a tengeren, szintén alaptalannak nevezte az állításokat.

Az ENSZ adatai szerint az idei évben az Afrika és Olaszország közti tengeri útvonalon már 37 ezernél is több migránst mentettek ki – ami a teljes 2016-os évhez képest 4 százalékos növekedést jelent. Idén legalább ezren fulladtak bele a tengerbe. Az embercsempészek szándékosan kevés üzemanyaggal indítják útra a túlzsúfolt hajókat, mert tudják, hogy a nemzetközi vizekről kimentik a migránsokat.

Az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini be szeretné perelni az olasz kormányt.

„Mikor 3 nap alatt 8500 illegális bevándorló érkezik, akkor egyértelmű, hogy szervezett folyamatról van szó.”

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?