Létrehozva: 2020.12.21.

Aggasztó: újabb országban jelent meg a sokkal fertőzőbb, mutálódott koronavírus

Több másik ország mellett Olaszország is úgy döntött, hogy nem engedi a Nagy-Britanniából érkező repülők landolását. Ezzel azonban lehet, hogy elkéstek, a déli országban ugyanis már megjelent a koronavírus veszélyesebb mutációja.

A brit miniszterelnök néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a koronavírus mutálódott fajtáját sikerült kimutatni egyes betegeknél, amely ráadásul 70 százalékkal könnyebben fertőz az eddigi típusokhoz képest. A hír meglehetősen nagy pánikot keltett. A WHO azonnal jelezte, hogy bekapcsolódik a vizsgálatokba, több ország pedig jelezte, hogy nem fogad Nagy-Britanniából induló repülőket.

Képünk illusztráció

Vasárnap azonban bombaként jelent meg a hír, hogy már Olaszországban is regisztrálták a vírus újabb fajtáját. Az olasz egészségügyi minisztérium közlése szerint a koronavírus új fajtájával megfertőződött személy Londonból repült Rómába, és jelenleg karanténban van. A gép többi utasait továbbra is vizsgálják.

Reménykeltőnek nevezhető, hogy a szakemberek biztosak benne, hogy a rendelkezésre álló oltások a most felfedezett mutáció ellen is hatékonyak, így szerintük még fontosabb, hogy mihamarabb elkezdődjön Európában is a vakcina széleskörű beadása.

Hétfőn több ország is bejelentette, hogy az új, sokkal fertőzőbb vírustörzs miatt nem fogad utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyság területéről.

Ahogy azt az Origo is megírta, egy új variánsa bukkant fel a koronavírusnak Londonban és Délkelet-Angliában, ami miatt több ország korlátozó intézkedéseket hozott. Ez a vírustörzs 70 százalékkal fertőzőbb a korábbi variánsoknál. Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból: Hollandia, Belgium, Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Kanada, Románia, Bulgária, Kuvait és Salvador. Hétfő reggel Lengyelország, Norvégia, Finnország és Dánia is bejelentette, hogy nem fogad utasszállítókat az Egyesült Királyság területéről. Dánia közlekedésügyi minisztere a Twitteren jelentette be, hogy első körben 48 órára vonatkozik a korlátozás hétfő reggel kilenc órától – írja a Reuters. Dániában eddig kilenc, november közepe óta levett mintávban mutatták ki a vírus új változatát. Norvégiában is 48 órára vonatkoznak a korlátozások. „A cél az, hogy áttekinthessük a helyzetet, amely a vírus mutációja miatt állt elő, és meghozhassuk kellő intézkedéseket” – mondta Bent Hoie norvég egyészségügyi miniszter. Az Egyesült Királyságból Norvégiába érkezőknek két szűrővizsgálaton kell átesniük. Egy tesztet legkésőbb az országba érkezést követő 24 órán belül el kell végezni, a másodikat pedig legkorábban egy héttel később. Aki az elmúlt két hétben érkezett a szigetországból, annak is tesztet kell végeztetnie „amilyen gyorsan csak lehet”. Emellett kivétel nélkül 10 napra karanténba kell vonulniuk és értesíteniük kell a helyi önkormányzatot. A finn távközlési és közlekedési hatóság tájékoztatása szerint Finnországba hétfő déltől 14 napon át nem lehet berepülni az Egyesült Királyságból. Ott egyelőre nem észlelték az új vírusvariánst. A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést, hogy hétfő éjféltől nem fogadják az angliai utasszállítókat Lengyelországban. A korlátozások a doveri kikötőt is érintik: várhatóan 48 órán át a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat, így sem személy-, sem teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát. Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy azonosították az új vírustörzset, ami Londonban és Délkelet-Angliában terjedt el. Az új mutáció ugyan gyorsabban terjed, de arra vonatkozó adatok nincsenek, hogy halálosabb lenne vagy súlyosabb megbetegedéseket okozna.
Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.
A doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint a kompterminálokból „további értesítésig” sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát. Ez olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik. Az átkelő teherforgalomban gyakori, hogy csak a pótkocsikat viszik fel a kompokra, és ezeket a szerelvényeket a szemközti parton várják helyi szállítmányozó cégek nyerges vontatói. A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben. A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó forgalmat az intézkedés nem érinti.

Naponta tízezer kamiont érint

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában. Wright szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni. Az FDF vezetője felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen vegye rá Franciaországot a korlátozás feloldására.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"A vőlegényem azt akarja, hogy piros legyen a menyasszonyi ruhám, mert már nem vagyok szűz"

KÜLFÖLD

36 millióért műtette magát Barbie-babává: fel sem ismerni a plasztika előtti képein

KÜLFÖLD

Megszakadt a szülők szíve: a bölcsődében meghalt az 5 hónapos, angyalarcú kisfiuk

KÜLFÖLD

Medvék közt bukkantak rá az elveszett kutyára - videó