KÜLFÖLD

Alkoholstopot hirdetett Róma

Egyre szigorúbb szabályokat vezet be az olasz főváros polgármestere annak érdekében, hogy megóvják Rómát a rongáló, randalírozó turistáktól - most éppen az alkohollal vette fel a harcot.
  • Szerző: KF

A múlt hétvége óta négynyelvű táblák hirdetik Róma-szerte, hogy este 10 és reggel 7 óra között szigorúan tilos alkoholt fogyasztani az utcákon, tereken. Este 10 és éjfél között még csak az üvegpoharakból, –palackokból történő ivászatért jár pénzbírság, éjféltől kezdve azonban egyáltalán nem lehet alkoholt inni az utcákon – a szabályszegők 150 eurós büntetést kapnak.

 

De a tiltás a boltokra, bárokra is vonatkozik: az érintett idősávban nem árusíthatnak „szállítható formájú” alkoholt, hacsak nem akarják kifizetni a 280 eurós bírságot. Hajnali 2 után pedig már a bárok sem szolgálhatnak fel szeszes italt, akkor sem, ha a területük zárt.

„Nem akarjuk, hogy a római nyári estéket a túlzott alkoholfogyasztás okozta problémák tegyék tönkre”

– magyarázta a szigorú döntést a polgármester, Virginia Raggi.

 

A korlátozás október végéig marad érvényben, és már az első hétvégén kiosztottak 37 büntetést a járőröző rendőrök. A tiltás megosztja a lakosokat és a turistákat is: sokan a nyugalomnak és rendnek örülnek, mások szerint a szabadságukban korlátoznak mindenkit azzal, hogy nem hagyják őket esténként inni, ezért tiltakozó éjszakai ivást is szerveznek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?