KÜLFÖLD

Ausztria egyes kórházaiban már csak a fiatal betegeket helyezik el az intenzív osztályon

A Kronen Zeitung nevű tekintélyes osztrák lapban jelent meg az a hír, miszerint a linzi kórházból felhívtak egy férfit, hogy a koronavírusos édesapja túl idős ahhoz, hogy az intenzív osztályon kezeljék. Egyre többen aggódnak amiatt, hogy hamarosan az osztrák kórházak is elérik a kapacitásaik határát.
  • Szerző: WM

Szerintem egyszerűen túl őszinte volt velem az orvos

jelentette ki a Kronen Zeitungnak adott interjújában Franz Weglehner. A Felső-Ausztriában élő férfit telefonon hívták a linzi kórházból, ahol a koronavírusos édesapját kezelték. Az orvos a beszélgetés során kerek-perec kijelentette, hogy a 81 éves férfinek akkor sem tudnak ágyat biztosítani az intenzívosztályon, ha az állapota rosszabbra fordulna. Indoklásként a doktor azt mondta, hogy a férfi édesapja már túl idős, és a sok covidos beteg miatt a fiataloknak kell fenntartani a már így is elég kevés szabad helyet.

Képünk illusztráció
Fotó: REUTERS

Az osztrák lap megkereste az üggyel kapcsolatban a kórházat, ahol a főigazgató szerint csupán félreértésről lehet szó, és az orvos csak annyit mondott, hogy a 81 éves beteg esetében nincsen szükség intenzív osztályos kezelésre.

Francz Weglehner szerint ez azonban csak félrebeszélés, mivel többször is visszakérdezett, az orvos pedig többször megerősítette, hogy nem tudnak az édesapjának ágyat biztosítani.

A Kronen Zeitung információi szerint Felső-Ausztriában vasárnap 91 covidos beteget kezeltek intenzív osztályon (ez azóta megközelítette a 100-at). A tartomány kórházaiban összesen 200 ágyat különítettek el a koronavírus-fertőzöttek számára. Ennél több megbetegedés esetén a kórházaknak már komoly túlterheltséggel kell számolniuk.

És ezeket olvastad már?