KÜLFÖLD

Baljós dolgot találtak az atomerőműben, teljes a készültség

Jeleztek a sugárérzékelők, a szakértők nukleáris anyagra bukkantak. Évtizedekig is eltarthat, amire megoldják a problémát.
  • Szerző: Ripost

Feltehetőn megolvadt nukleáris fűtőanyagot talált vasárnap az egyik robot a hat éve szerencsétlenül járt fukusimai atomerőmű hármas reaktorának vizsgálatakor.

A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. A víz alatti robotvizsgálat három napja alatt nagy mennyiségű megszilárdult törmeléket találtak a Fukusima I. erőmű hármas reaktorának elsődleges burkolatán belül.

Az illetékes vállalat szerint a képek "nagy valószínűséggel" első alkalommal utalnak megolvadt fűtőanyagra az erőműben a 2011. március 11. a földrengést követő cunami sújtotta kelet-japáni erőműben.
  
A vizsgálat célja, hogy megállapítsák a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos helyét a megrongálódott reaktor belsejében jövőbeli kiemelésének érdekében - írja az MTI.

A japán kormány decemberben jelentette be, hogy a létesítmények lebontása és a környezet sugárzásmentesítése a műveleteket lassító magas sugárzás miatt legalább négy évtizedig fog tartani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?