KÜLFÖLD

Döbbenetes fotók az újabb kaliforniai tűzviharról – 1300 tűzoltó küzd a lángokkal

Lassan nem telik el nap, hogy ne lángolna valami Kalifornia környékén. Pár napja egy száraz, bozótos terület kapott lángra a Hughes-tó környékén, állítólag egy dízel üzemű autó kipufogójából származó égő koromszemcsék miatt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Fotó: AFP

A hibás jármű tulajdonosát már keresik, de ez persze nem vigasztalja a környéken lakókat.

Fotó: AFP

Az erős szélnek és a kánikulai szárazságnak köszönhetően csütörtökre már több négyzetkilométernyi területet emésztettek fel a lángok az Angeles Nemzeti Erdőben.

Fotó: Robyn Beck / AFP

Jelenleg 1300 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat. Helikoptereket és repülőket is bevetnek az oltásban.

Fotó: AFP

A hónap elején Los Angelestől keletre több ezer embernek kellett elhagynia otthonát hasonló tűzesetek miatt.

Fotó: AFP

Eddig 500 ház égett le és nagyjából 8000 embert evakuáltak a környéken..

Fotó: AFP

A hatalmas füst Los Angelestől még 60 kilométerre is látható.

Fotó: AFP

A bozóttűz Kaliforniában szinte mindennapos jelenség, az idén Ventura és Los Angeles megyéken végigsöprő pusztító erdőtüzekre azonban emberemlékezet óta nem volt példa. A szakemberek szerint a mostani kaliforniai tűzvész egyértelműen a klímaváltozás, illetve az arra adott rossz válaszok következménye, és a további fölmelegedés miatt az elkövetkező évtizedekben még gyakrabban lehetnek erdőtüzek.

Az emberéleteket is követelő kaliforniai erdőtűz szokatlan időszakban, az év második felében keletkezett, amikor az időjárási viszonyok általában nem kedveznek a tűz terjedésének. Szokatlan az is, hogy az erdőktől távol, a sűrűn lakott városi övezetekben tombolt. A Nevada-sivatag felől érkező meleg levegő áramlásából kialakuló Santa Ana-szél október és március között okoz sokszor pusztító erejű viharokat Dél-Kaliforniában. A meleg széltől kiszáradt növényzet könnyen lángra kap, majd a tűz az erős szélben megfékezhetetlen gyorsasággal terjed. A tudósok szerint az elmúlt hetekben ez történhetett Dél-Kaliforniában.

Ventura és Los Angeles megyékben legalább négy tűzfészek alakult ki. Az úgynevezett Santa Ana erdőtűzkockázati index, amely a tűz szél általi továbbterjedését határozza meg, a legmagasabb értéket érte el. Erre segített rá a forró és száraz időjárás: a mérések kezdete óta az idei volt a második legmelegebb év, Los Angeles belvárosában október eleje óta csupán 0,3 milliméter eső esett.

A szakemberek szerint a mostani kaliforniai tűzvész egyértelműen a klímaváltozás, illetve az arra adott rossz válaszok következménye, és a további fölmelegedés miatt az elkövetkező évtizedekben gyakrabban lehetnek erdőtüzek.

Azt egyelőre még nem tudják, hogy a klímaváltozásnak van-e hatása a Santa Ana-szelekre is, bár a Geophysical Research Letters geofizikai tudományos folyóiratban megjelent 2006-os tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt az uralkodó szelek jellemző időszakai is eltolódnak, ami miatt nagyobb kiterjedésű tűzvészre kell számítani.

Bár az emberi tevékenység által termelt üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatos, a tudósok szerint nincs különösebb befolyással a klímaváltozásra. Sokkal inkább politikai döntésekkel lehetne jobban alkalmazkodni a kedvezőtlen hatásokhoz. A Dél-Kaliforniát sújtó tűzvész például megelőzhető lett volna a földhasználat megfelelő szabályozásával, nem szabadott volna engedni, hogy a lakóingatlanok egyre közelebb kerüljenek az erdőkhöz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?