KÜLFÖLD

Egy földműves véletlenül megváltoztatta a belga-francia államhatárt traktorozás közben

Franciaország és Belgium szerencsére békés keretek között rendezte a területi vitát.

Hetekkel ezelőtt egy belga földművest felidegesítette, hogy a szántóföldje közepén található a francia-belga határ egyik pontját jelző kő, ezért fogta magát, és a traktorjával elvontatta azt egy közeli fa tövébe. Az idős férfi nem igazán gondolta át mit cselekszik, de a húzásával lényegében 2,2 méterrel odébb tolta a 200 éve kijelölt államhatárt, mellyel a belgák terület nyertek, a franciák pedig vesztettek.

A történtekről először SudInfo című belga hírportál számolt be , amely viccesen megjegyezte: az eseményeket szerencsére semmilyen erőszakos eszkaláció sem követte, a két ország békés keretek között rendezte a területi vitát.

A „területváltozást” egy amatőr történész fedezett fel, aki azonnal jelentette az esetet a hatóságoknak. A helyi sajtó beszámolója szerint a ma is érvényes franc-belga határt 1820-ban határozták meg a Kortrijki Szerződésben a napóleoni háborúk után. Ekkor a közel 620 kilométeres határt kövekkel jelölték ki, melyeknek a többsége ma is megtalálható a képzeletbeli vonalon. A gazdának ezek közül sikerült egyet odébb tennie.

„Belgiumot nagyobbá és Franciaországot kisebbé tette, ez nem jó ötlet. Én boldog voltam, hogy nagyobb lett a településem, de Bousignies-sur-Roc polgármestere szerintem nem ért egyet ezzel.”

- fogalmazott a határ belga oldalán található Erquelinnes nevű kisváros polgármestere, David Lavaux a közösségi oldalán.

Avec une équipe de tf1 à la frontière entre Bousignies et Montignies. On a bougé la borne de 1819, la Belgique et notre...

Közzétette: David Lavaux2021. május 3., hétfő

A belga hatóságok egyébként felszólították a gazdát, hogy helyezze vissza az eredeti helyére a határkövet, máskülönben „újra összehívják a 1930-ban feloszlatott francia-belga határbizottságot, hogy megvitassák a kérdést.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?