KÜLFÖLD

Éhségsztrájkba kezdtek az algériai migránsok Ibizán, mert nem kaptak tengerre néző hotelszobát

Az adófizetők pénzén fizetett karanténszálloda nem felel meg a bevándorlók elvárásainak.

Illegális algériai migránsok egy csoportja éhségsztrájkba kezdett a Spanyolországhoz tartozó Ibizán, mert nem elégedettek a számukra kijelölt karanténhotel szolgáltatásaival, illetve az elszállásolásuk körülményeivel. Többen például arra hivatkozva vonták meg maguktól a táplálékot határozatlan időre, hogy – másokkal ellentétben ők – nem kaptak tengerre néző szobát – írja az Ultima Hora című, baleár-szigeteki hírportál.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg minden Spanyolországba érkező illegális migránsnak az egészségügyi hatóságok által kijelölt karanténlétesítményekbe kell beköltöznie és várnia – függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív lett-e a gyorstesztjük.

Ez a sors jutott nemrég egy algériai csoportnak is, mely Spanyolország legendás buliszigetére, Ibizára érkezett meg egy lélekvesztő csónakon. Az észak-afrikai bevándorlókat a S’Arenal nevű, fehér homokos tengerpart tőszomszédságában található luxusszállodák egyikében helyezték el, ahol az adófizetők pénzén lényegében teljes körű ellátást kapnak azzal a feltétellel, hogy nem mehetnek sehova.

Ez a kitétel azonban nem nyerte el a migránsok tetszését, akik a napokban éhségsztrájkba kezdtek az elszállásolásuk körülményei miatt. A többségük azt követeli, hogy szabadon járhassanak ki-be a hotelból, amikor csak kedvük tartja. Illetve, hogy ne érkezzen melléjük már több ember, mert a szálloda szerintük így is túlzsúfolt. Akadtak azonban olyan bevándorlók is, akik azért kezdték meg a demonstratív önsanyargatást, mert nem tengerre néző lakosztályt kaptak!

A karanténhotel alkalmazottai arról számoltak be a helyi sajtónak, hogy áldatlan állapotok uralkodtak el a szállodában, amióta beköltöztették hozzájuk az észak-afrikai migránsokat. Elmondásuk szerint a hotel értéktárgyait rendszeresen ellopják, sőt, már többször előfordult, hogy fenyegették őket.

Az elmúlt hetekben egyébként sokszorosára emelkedett a Baleár- és a Kanári-szigetekre érkező illegális bevándorlók száma. A migrációs nyomás miatt az országos spanyol rendőr szakszervezet már azt követeli a központi kormánytól, hogy blokkolja a vízumok kiadását azoknak a marokkói vagy algériai állampolgároknak, akik legálisan akarnak beutazni Spanyolországba, mindaddig, amíg a két ország féltétel nélkül vissza nem veszi az illegális migránsait.

És ezeket olvastad már?