KÜLFÖLD

Elszabadult a pokol Amerikában – videók!

Gyújtogatás, fosztogatás – nagyjából háborús övezetté vált az USA több városa is egy rendőri túlkapást követően. Trump felelősségre vonást ígér, de békére szólította fel a rendbontókat.
  • Szerző: Ripost

Elképesztő állapotok uralkodnak Amerikában, miután a hét elején még békésnek hirdetett tüntetés erőszakos zavargásokká fajult. A kiváltó ok egy rendőri túlkapás volt, ugyanis egy fekete férfi meghalt intézkedés közben a hét elején. Hétvégére azonban már több városban lövöldözés, gyújtogatás történt, több boltot gyakorlatilag kifosztottak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendbontók az intézkedő tűzoltókat és rendőröket is megtámadták - írja az Origo. Az oldal arról is beszámol, hogy a rendőrök könnygázgránátokkal próbálták megállítani a hisztérikus tömeget, de eddig nem sikerült. Mostanra már több nagyobb városban is zavargások törtek ki: Los Angelesben, Chicagóban, de New Yorkban, Denverben, Phoenixben és Columbusban is.

A tüntetések mindenütt az üzletek kifosztásával, gyakran utcai lövöldözésekkel jártak együtt. New Yorkban rendőrautókat rongáltak meg a tüntetők, Dallasból pedig olyan felvételeket tettek fel a világhálóra, amelyeken az látszik, hogy a tüntetők járókelőket támadnak meg és vernek össze brutálisan.

 

Az első információk még 500, nem sokkal később 1000, majd 1700 katona bevetéséről szóltak. A kormányzó szombaton a Nemzeti Gárda 13 ezer katonájának mozgósítását jelentette be.

Donald Trump amerikai elnök az igazság teljes feltárását és a rendőrök felelősségre vonását ígérte, ám gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a tömegeket. Kiemelte:

„Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?