KÜLFÖLD

Francia válságkezelés: a prostituáltak 1500 eurót kaphatnak a kormánytól!

Nem az a durva, hogy a szexmunkások kicsivel több, mint félmillió forint készpénzt kérnek a francia kormánytól, hanem, hogy ezt jó eséllyel meg is kapják.

A francia prostituáltak érdekvédő szervezete, a Vörös Esernyő Szövetség (Fédération Parapluie Rouge) egy közleményben arra szólította fel Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a koronavírus-járvány miatt azonnal 1500 euró (530 ezer forint) készpénzt kell adni minden szexmunkásnak az országban – írja a konzervatív La Figaro internetes kiadása.


A szervezet szerint a pénzbeli juttatásra azért lenne nagy szüksége a prostituáltaknak, hogy az egészségügyi válsághelyzet ideje alatt ne űzzék a mesterségüket, ezzel is csökkentve az emberek közötti kontaktusok számát.

„Egy sűrűségi pénzügyi alapot kell létrehozni, amiből a francia szexmunkásokat finanszírozzuk. Erre azért van nagy szükség, mert a legszegényebb rétegekből kikerülő prostituáltak a kijárási korlátozások ellenére is dolgoznak, mert enélkül a megélhetésük forogna kockán. Ezek az emberek kifejezetten nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, ezért készpénzt kell adni nekik, hogy otthon maradjanak. Ez egy közegészségügyi kérdés” – olvasható a Vörös Esernyő közleményében.

Maga a prostitúció egyébként nem tiltott Franciaországban, de a bordélyházak üzemeltetése például tilos. A francia parlament alsóháza még 2016-ban törölte el azt a korábbi törvény, miszerint a prostituáltak és vendégeik börtönbüntetést is kaphattak, ha tetten érték őket.

A jelenleg is hatályos törvények értelmében kizárólag a szexmunkások vendégei büntethetőek. Aki első alkalommal bukik le, az maximum félmillió forintnak megfelelő euró büntetést kaphat, a visszaesők pedig már egymillió feletti összegért nyúlhatnak a zsebükbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?