KÜLFÖLD

Franciaországban bezárattak 2 dzsihadista mecsetet

A francia hatóságok terrorizmus elleni harcának egyik legfontosabb eszköze, hogy felkutatják és törvényi erővel bezáratják a radikális iszlám tanait hirdető mecseteket.

Christophe Castaner francia belügyminiszter egy hétvégi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kettő, a radikális iszlám tanait hirdető mecsetet zárattak be, valamint 63 terroristagyanús embert helyeztek különleges megfigyelés alá 2019-ben - írja a francia sajtó.

Francia rendőr egy párizsi mecset előtt. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)

A tárcavezető politikus elmondása alapján a muszlim templomokat a 2017-ben elfogadott terrorelhárítási törvényre (SILT) hivatkozva záratták be. Castaner hozzátette, hogy 2017 január elseje óta összesen 31 terrortámadás történt Franciaországban, és 30 mecsetet zárattak be, és 7 ellen folyik bezáratási eljárás a SILT-re hivatkozva.

A miniszter azt is elmondta, hogy 84 százalékkal nőtt az olyan terrorizmus vádjával elítéltek száma, akiket már feltételesen szabadlábra helyeztek és adminisztratív ellenőrzési és megfigyelési (Micas) eljárás van velük szemben. Az ilyen intézkedések döntő többségét a főleg migránsok által lakott párizsi elővárosokban, például Seine-Saint-Denisben foganatosították.

És ezeket olvastad már?