KÜLFÖLD

Hősként ünnepelte a baloldal, most 13 évre börtönbe megy a bevándorláspárti polgármester

Meglehetősen hosszú bűnlajstromot hozott össze egy radikálisan bevándorláspárti olasz városvezető.

Illegális migránsok kárára elkövetett szabálytalanságok és hivatallal való visszaélés miatt 13 év és 2 hónap szabadságveszésre ítélték egy olasz kisváros polgármesterét, akit nemrég még hősként ünnepelt a nemzetközi baloldal a bevándorlók integrációja érdekében tett erőfeszítései miatt.

A dél-olaszországi Calabria régióban található Riace város korábbi vezetőjét, Domenico Lucanot a szabadságvesztés mellett 500 ezer euró visszafizetésére kötelezték, melyet korábban az olasz kormánytól és az EU-tól kapott támogatás formájában - írja az ANSA olasz hírügynökség.

Domenico Lucano – más néven „Mimmo” - 2004 és 2018 között volt az 1800 lakosú Riace polgármestere. Hivatali ideje során közel 500 Afrika felől érkező bevándorlót telepített le városában, többségüknek munkát és lakhatást is biztosított. Radikálisan bevándorláspárti nézetei miatt a liberális világban nagy elismerést szerzett a politikust, aki 2016-ban felkerült a Fortune magazin „A világ 50 legjobb vezetője” elnevezésű listájára, 2010-ben pedig második helyezett lett a „világpolgármester-versenyen”.

A polgármestert végül 2018 második feléig élvezte a nemzetközi baloldal támogatását, ekkor ugyanis sikkasztással, csalással, a migrációs szabályok kijátszásával, valamint az illegális bevándorlás támogatásával is megvádolta a nyomozóhatóság. Sőt, mint később kiderült, Lucano segített megszervezni egy nigériai prostituált bevándorló és egy olasz férfi közötti törvénytelen esküvőt, hogy a nő legálisan élhessen és dolgozhasson az országban.

Meglehetősen hosszú bűnlajstroma miatt az ügyészség 7 év börtönt kért a a politikusra, azonban a bíróság ennek majdnem a dupláját, 13 évet szabott ki rá. A törvényszék szerint ugyanis Lucano tudatosan vette semmibe a közbeszerzési eljárásra vonatkozó törvényeket, és a hulladékgyűjtési szerződéseket két olyan cégnek ítélte oda saját elhatározásból, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy segítsen a migránsoknak munkát találni.

Kép

Domenico Lucano, a radikálisan bevándorláspárti ex-polgármester 13 év börtönt kapott.

A volt polgármester a tárgyalás után újságíróknak nyilatkozva megdöbbenésének adott hangot, és arra utalt, hogy az ítélet egyfajta bosszú lehet a maffia részéről, ugyanis hivatali ideje alatt foggal körömmel küzdött ellenük.

„A maffiaklánok elleni harcnak szenteltem az életem, az utoljára érkezettek, a menekültek pártjára álltam ... ma minden véget ért számomra. Teljes felmentésre számítottam, nem gondoltam, hogy ilyesmi történhet”

- nyilatkozta Locni város bírósága előtt az expolgármester, akinek az ügyvédei abszurdnak nevezték a büntetést, amely állításuk szerint „szembemegy minden bizonyítékkal”.

A Soros György támogatását is élvező migráspárti civil szervezetek egyébként kivétel nélkül kiálltak a börtönre ítélt politikus mellett. Például a Sea Watch Italy nevű nem kormányzati szervezet (NGO), amely a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekvő illegális bevándorlók vízi mentésével foglalkozik, támogatásáról biztosította az elítélt ex-polgármestert.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?