Létrehozva: 2019.06.23.

Hosszú évek után ismét erőteljesen nőtt az Unióba érkező migránsok száma

2015-tõl, azaz a migrációs válság csúcspontjától kezdve folyamatosan csökkent a kontinensünkre érkezõ bevándorlók száma. Eddig! Az idei év elsõ négy hónapjában ismét komoly emelkedés mutatkozik.

Minden jel arra mutat, hogy újabb trendfordulóhoz ért az Európai Uniót sújtó migrációs válság. 2015-ben másfél milliónál is több bevándorló érte el kontinensünket, ez a szám a következő években – hol nagyobb, hol kisebb mértékben – csökkenni kezdett. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy ennek a folyamatnak most vége szakadt. A legfrissebb statisztikák szerint ugyanis az idei év első négy hónapjában 15 százalékkal több menedékkérelmet nyújtottak be az Európai Unió hatóságaihoz, mint egy évvel korábban. Ez számokkal kifejezve azt jelenti, hogy január eleje és április vége között 206.500 bevándorló nyújtott be menedékkérelmet az unió területén.

Szakértők szerint a korábbi évekhez képest az is fontos változást jelent, hogy idén egyre több bevándorló érkezik olyan dél-amerikai országokból, amelyek állampolgárainak nem szükséges vízumot igényelnie az unióba utazáshoz. Ezen országok közül élen áll Kolumbia és a polgárháború szélén lavírozó Venezuela. Az utóbbi országból érkező migránsok számának növekedését jól mutatja, hogy uniós szinten már onnan érkezik a második legtöbb menedékkérő, a venezuelaiakat már csak a szíriaiak előzik meg.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén az afgánok állnak, akik az év első harmadában 36 százalékkal több menedékkérelmet nyújtottak be, mint tavaly ilyenkor. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) vezetője, Fabrice Leggeri úgy nyilatkozott, hogy 2015-höz hasonlóan idén már ismét az Égei-tenger útvonala az elsődleges migrációs útvonal a bevándorlók számára. Az elmúlt három évben az Afrika felől, a Földközi-tengert átszelő migránsok voltak többségben. Az Égei-tenger forgalmát jól mutatja, hogy a görög szigeteken kialakított hotspotok ismét túlterheltek, június elején 16 ezer migráns várakozott ott. Leggeri  nem számít arra, hogy az elkövetkezendő pár évben abbamaradna az illegális bevándorlás.

A Frontex vezetője arra szólította fel az uniós tagállamok vezetőit, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki azokkal az országokkal, ahonnan a legtöbb bevándorló érkezik. A szakember szerint ugyanis a legfontosabb, hogy minél élhetővé tegyék az emberek számára azokat az országokat, ahonnan elmenekülnek az emberek. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"A vőlegényem azt akarja, hogy piros legyen a menyasszonyi ruhám, mert már nem vagyok szűz"

KÜLFÖLD

36 millióért műtette magát Barbie-babává: fel sem ismerni a plasztika előtti képein

KÜLFÖLD

Megszakadt a szülők szíve: a bölcsődében meghalt az 5 hónapos, angyalarcú kisfiuk

KÜLFÖLD

Medvék közt bukkantak rá az elveszett kutyára - videó