KÜLFÖLD

Jegyre osztják a vizet, akkora a szárazság

A családok már lemondtak a rendszeres fürdésről és mosásról, de lassan az ivóvíz is veszélybe kerül.
  • Szerző: KF

Három bolíviai régióban is felszólították az iskolákat, hogy két héttel korábban kezdjék meg a szünetet, mert akkora a szárazság, hogy nem tudják fenntartani az intézményeket. A főváros, La Paz környéki három víztározó már szinte teljesen kiszáradt, és ideiglenesen jegyrendszert vezettek be az ivóvízre is.

 

A szárazság több mint 125 ezer családot érint. Néhány településre csak minden harmadik napon jut el víz. A vízkészlet olyan szűkös, hogy sok családnak már csak ivásra tartalékol, fürdeni és mosni már nem tudnak. A fővárosban hosszú sorok kígyóznak már most is a vízosztó helyek előtt.

Evo Morales elnök szükségállapotot hirdetett. Az embertelen állapotok miatt a kormány létrehívta a „vízbizottságot”, amely azt tervezi, hogy 100 vízzel töltött tankerhajót rendel La Pazba. A bizottság külföldi segítséget is kért – több vállalat már jelentkezett is. Morales a globális felmelegedés mellett a nemzetközi közösség vezető államait is hibáztatja a szárazságért, mert szerinte a helikoptereikről láthatták volna, hogy kiszáradnak a bolíviai tavak – igaz, ezt a bolíviaiak az elnöküknek róják fel.

 

A kisfiú, aki mindent tönkretett

Az elmúlt 25 évben nem sújtotta ilyen hosszúra nyúló szárazság a dél-amerikai országot. Most azonban az egyik legerősebb El Nino (kisfiú) szenvedésre ítélte a bolíviaiakat. Az időjárási jelenség hatására extrém szárazság jelentkezik a Föld egyes részein, míg más területek állandó esőzéssel, áradással küzdhetnek.

Bár az El Ninonak már vége, Bolívia még mindig a hatásaival küzd: a meteorológusok szerint decemberig már egy csepp eső sem fog esni az országban. Morales szerint fel kell készülniük a legrosszabbakra.

És ezeket olvastad már?