KÜLFÖLD

Joe Biden: Nem épül tovább a határfal, ha megválasztanak elnöknek!

Republikánus politikusok szerint Joe Biden ezzel a kijelentésével az illegális bevándorlók és a kábítószercsempészek mellett foglalt állást.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt egy interjúban kategorikusan kijelentette, hogy azonnal leállítja a mexikói-amerikai határra tervezett fal építését, ha novemberben megválasztják elnöknek – írja Fox News.


„Egyetlen centiméterrel sem fog több fal épülni a mexikói-amerikai határra az én elnöklésem alatt. Mindemellett persze gondoskodni fogok a határvédelemről, ami elsősorban az csúcsmodern kapacitásokra és belépési pontok megfelelő védelmére fog épülni. A határfal miatti földelkobzásoknak pedig vége, vége, vége lesz. Visszavonjuk az összes ilyen pert. Nem lesz több földelkobzás” – fogalmazott Biden a Spanyol-Ajkú Újságírók Nemzeti Szövetségének adott interjújában.

Biden hangsúlyozta, hogy semmi értelme sincs fizikai határzárat építeni a mexikói-amerikai határra, ugyanis még egy 40 emelet magas fal sem állítaná meg a dél felől érkező migránsokat. A demokrata elnökjelölt szerint az illegális bevándorlás okozta probléma egyedül akkor szűnne meg, ha Mexikóban stabilizálódna a politikai helyzet, illetve ha az amerikai munkáltatók nem foglalkoztatnának adóelkerülés céljából dokumentumok nélküli migránsokat. „Erre a két dologra kell koncentrálni, mivel minden más csak látszatmegoldás” – fogalmazott.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal Donald Trump egyik legfőbb ígérete volt a 2016-os elnökválasztási kampány során. A 10 méter magas, megmászhatatlan és átvághatatlan fal deklarált célja, hogy megállítsa a dél felől érkező, Amerikába igyekvő illegális bevándorlókat, illetve a kábítószer- és fegyvercsempészeket.

Donald Trump szinte azonnal aláírt egy elnöki rendeletet a hivatalba lépése után, mellyel megkezdődhetett a fal építése. A munkálatok azonban lassan haladtak a szűkös anyagi források miatt. Az elnök ezért többször megpróbált pénzt szerezni a kongresszustól a céljai megvalósítására, de a próbálkozásai különböző okok miatt rendre elbuktak. A demokraták uralta képviselőház ugyanis mondvacsinált ürügyekkel, de mindig leszavazta az elnök kérését. Trump végül a végsőkig elment, hogy pénzt szerezzen a kongresszustól: tavaly év elején még a kormányt is leállította, mondván, hogy csak akkor írja alá a költségvetést, ha 5 milliárd dollárt kap az amerikai-mexikói határfalra. A törvényhozó testület mindkét háza végül jóváhagyott 1,38 milliárd dollárt erre a célra, így újraindulhatott a kormányzati munka.

Trump végül megunta a demokratákkal folytatott állandó csatározást, és 2019. február 15-én a „nemzeti veszélyhelyzetekről szóló törvény” alapján nemzeti veszélyhelyzetet hirdetett a mexikói-amerikai határon kialakult helyzet miatt. Az elnök ezzel a húzással megkerülte a törvényhozást, és különböző költségvetési források átcsoportosításával körülbelül 8 milliárd dollárt sikerült elkülönítenie a fal építésre.

Trump becslései szerint a határfal körülbelül 1609 kilométeren épülne fel, a 3144 kilométer hosszúságú amerikai-mexikói határon. (A fennmaradó részeken a természetes határok nem teszik szükségessé műszaki akadály építését.) Eddig egyébként 200 mérföld, vagyis több mint 320 kilométer hosszan készült el a határfal, 2020 végéig pedig több, mint 700 kilométernyi falat szeretne felépíteni legalábbis a Trump-adminisztráció.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?