KÜLFÖLD

Késes támadások sorozata borzolja a németek idegrendszerét

Fenyegetés, testi sértés, gyilkosság. Ezekben az esetekben az elkövetők egyre gyakrabban rántanak elő kést Németországban. A német tartomány először tett közzé olyan statisztikát, amiből kiderül, hogy milyen gyakran használják a kést fegyverként. A szakemberek megdöbbentek.
  • Szerző: WM

Németországban nem kötelező a késsel elkövetett támadásokról külön statisztikákat vezetni a hatóságoknak. Az elmúlt években azonban olyan gyakoriak lettek a késsel elkövetett bűncselekmények országszerte, hogy az észak-rajna-vesztfáliai tartományban úgy döntöttek, hogy idén először közzéteszik a tavalyi évben regisztrált eseteket. Herbert Reul tartományi belügyminiszter arról adott tájékoztatást, hogy tavaly 6827 esetben indult eljárás késsel elkövetett bűncselekmények miatt. Az eseteknek összesen 6736 gyanúsítottja lett, amelyből 2645-en (40 százalék) nem német állampolgárok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció.
Fotó: 123RF

A statisztika arra is kitér külön, hogy 1052 migráns volt a gyanúsítottak között, ez az összes feltételezett elkövető 15,6 százaléka.

A gyanúsítottak között magától értetődően a németek (4091) voltak a legtöbben, őket követik a törökök (436), majd megdöbbentő módon a szírek (364). A sorban a lengyelek, románok, afgánok, szerbek és irakiak következnek. A szíriaiak dobogós helyezése azért is elképesztően meghökkentő, mert a tartomány lakosságát tekintve a szíriai kisebbség mindössze pár százalékot tesz ki.

Herbert Reul szerint a késes támadások valóban komoly problémát jelentenek, de egyelőre nincsen összehasonlítási alap, mivel az elmúlt években ehhez hasonló kimutatás nem készült. A tárcavezető szerint érdemes lenne minden tartományban kötelezően bevezetni, hogy átfogó képet kaphassanak a hatóságok. Brémában és Bajorországban még idén sem lesz külön statisztika a késes támadásokról, vannak azonban olyan tartományok, amelyek nyomon követik a helyzet alakulását:

  • Berlin: Tavaly 2795 esetet regisztráltak, ez a 2009-ben elkezdett feljegyzések legrosszabb éves kimutatása a fővárosi hatóságok szerint.
  • Türingia: a kisebb lakosságszámmal bíró tartományban még csak a 2018-as adatok állnak rendelkezésre. Akkor 986 eset jutott a rendőrség tudomására, ami szintén komoly növekedést jelent.
  • Baden-Württemberg: 6073 bejelentett késes támadás történt, ez is azonban 2018-as adat még. Talán mondani sem kell, hogy itt is évről évre egyre több a szúró-vágó eszközökkel elkövetett bűncselekmény. A tartományban készült ötéves összehasonlítás is. 2014 és 2018 között közel 25 százalékkal nőtt az olyan bűnesetek száma, ahol az elkövetők kést használtak. Szakértők szerint ez a jelenség egyértelműen összeköthető a tömeges migrációval.
  • Hessenben 2018-ban 1212 rendőrségi eljárás indult késes támadás miatt, ez 71 (!) százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.

Képünk illusztráció.
Fotó: Marcel Kusch / AFP

Bár 2018-ban a német tartományok belügyminisztereinek csúcstalálkozóján úgy döntöttek, hogy be kell vezetni mindenhol a késes támadásokról készült kimutatásokat, ez a mai napig nem lett rendszeresítve. Amíg több tartomány is elzárkózik attól, hogy ilyen statisztikákat készítsen, addig arról nem tudunk pontos képet kapni, hogy egész Németországban mekkora problémát jelentenek a késes támadások. Az ismert számok azonban arra engednek következtetni, hogy Németországban a tömeges bevándorlás következtében az erőszakos bűncselekmények új szintre léptek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?