KÜLFÖLD

Kiderült: a vastól függ, hogy milyen hosszú életet élünk

Komoly kutatás folyik, hogy vizsgálják, min múlik az emberi élet hossza.
  • Szerző: Ripost

Lehet, hogy a tudósoknak sikerült találniuk egy kulcsot az emberi élet meghosszabbításához. A kutatók állítják: a hosszú élettartam szorosan összefügg a vér vasszintjével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az University of Endinburgh szakemberei végeztek 1,75 millió ember bevonásával kutatást. A résztvevők közül közel 60 ezer ember szokatlanul idős kort élt meg, és az ő vérükben megtaláltak egyfajta multifunkciós gént, ami a vasszint szabályozásáért a felelős - írja a futurism.com oldala.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

„Nagyon izgatottak vagyunk az új adatoktól, mivel erősen azt sugallják, hogy a magas vastartalom a vérben csökkenti az emberi évek számát. De a vér vasszintjét akár mesterségesen is lehet szabályozni, így meghosszabbítva az emberi életeket” – mondta Paul Timmers, az intézet kutatója.

„Az új kutatási eredmények megmagyarázzák a táplálkozás kapcsolatát a vér vasszintjével. Például a vasban gazdag vörös húsok túlzott fogyasztása szívbetegséget is okozhat” – tette hozzá Paul Timmer.

A kutató még arra is figyelmeztetett, hogy ezek egyelőre spekulatív feltételezések, ennek ellenére nagyon fontos lépést tettek az emberi élettartammal kapcsolatos kutatások terén.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?