KÜLFÖLD

Kiszivárgott a kihallgatási jegyzőkönyv, döbbenetes infók az Ibiza-botrányról

Az ÖSTERREICH nevű osztrák napilap szerkesztőségének birtokába jutott az a kihallgatási jegyzőkönyv, amely a tavalyi Strache-botrány koronatanújának vallomását rögzíti.
  • Szerző: WM

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke körüli botrány a tavalyi európai uniós választások előtt robbant ki. Két német lap nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár, valamint Johann Gudenus, az FPÖ későbbi frakcióvezetője szerepel. A rejtett kamerával készült felvételen a két politikus egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt; Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. Az ügy részletei a mai napig homályosak, de napról-napra kerülnek elő újabb információk. Az ÖSTERREICH nevű lap például megszerezte az egyik koronatanú rendőrségi vallomását. A férfi ebben öt embert nevez meg kitervelőként.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Heinz-Chirstian Strache
Fotó: AFP

Köztük van egy magánynyomozó, annak a kollégája, egy ügyvéd, az osztrák közszolgálati csatorna egyik sztárjának a fia, valamint Strache és a menyasszonya hűségesnek hitt személyi testőre.

A koronatanúról annyit lehet tudni, hogy egy 48 éves vállalkozó, és ő is jelen volt azokon a 2014-es (!) találkozókon, amelyeken először szóba került Heinz-Christian Strache megsemmisítése. A vállalkozó úgy emlékszik, hogy egy elegáns bécsi étteremben került sor a megbeszélésre, amelynek során a megsemmisíteni szó sokszor elhangzott. A társaság állítólag rendszeresen azért jött össze, hogy drogot vásároljanak egymástól. A marihuána- és a kokainügyletekre rendszeresen az olasz étterem mosdójában, az ügyvéd irodájában és a magánnyomozó lakásán került sor. Az egyik ilyen éttermi találka alkalmával került szóba először Strache megsemmisítése.

A koronatanú szerint bosszú állhatott a háttérben, de azt pontosan nem tudja, hogy miért akartak elégtételt venni az osztrák politikuson. A kitervelők egyik fő szempontja mindenesetre az volt, hogy a bosszúból pénzt szerezzenek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?