KÜLFÖLD

Koronavírus: a fertőzöttek akár életük végéig is szenvedhetnek a tünetektől

Olaszországi szakértők újabb meglepő információkat állapítottak meg a koronavírussal kapcsolatban.
  • Szerző: Ripost

Olaszországi kutatások során kiderült, hogy sokkal rosszabbak is lehetnek a koronavírus hatásai az emberi szervezetre, mint azt eddig gondolták. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a Covid-19 nem csupán a légzőszerveket támadja meg, hanem az egész testet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lombardiában több korábbi koronavírusos beteg esetében pszichózist, inszomniát, gerincfertőzést, stroke-ot, krónikus fáradtságot, vesebetegséget és mozgásszervi nehézségeket is diagnosztizáltak. Az orvosok szerint néhányan soha nem gyógyulnak majd fel teljesen, ráadásul a szövődményeknek minden korosztály kiszolgáltatott.

Fotó: MTI

A fertőzöttek azt tapasztalhatják majd magukon, hogy csökken a munkaképességük és gyengül a koncentrációs és fizikai képességeik is.

Az orvosok ezért újra kihangsúlyozták, hogy akik nem tartják magukat a veszélyeztetettek között, azok is legyenek elővigyázatosak és vegyék komolyan a járvány elleni védekezést. Elsősorban tartsák be a higiéniai előírásokat, mint a megfelelő távolságtartás, a maszkviselés, valamint az alapos és gyakori kézmosást – írja a Sky News.

A kutatás során voltak olyan betegek is, akiknek az esetében a koronavírus fertőzöttséget neurális tünetek alapján állapították meg, nem pedig légút megbetegedése alapján. Ezért a Cremonai Kórházban már együttes erővel veszik kezelésbe a neurális osztály és az infektológusok a koronavírusos betegeket.

Például miután februárban egy 65 éves férfit diagnosztizáltak a vírussal, és felépült, ennek ellenére is mind a mai napig légzési nehézségekkel és hirtelen előtörő kimerültséggel küzd.

Hozzátették: az is előfordulhat, hogy csak évekkel később derül majd ki, ha egy fertőzöttre élete végig befolyással lesz a vírus szövődményei. A jelenlegi adatok alapján súlyos neurológiai károsodást eddig 43 embernél találtak, akik között van 16 és 85 éves beteg is.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?