KÜLFÖLD

Koronavírus: az olasz baloldal rasszizmust kiáltott és nem engedte tesztelni a turistákat!

Az olasz baloldal sem képes józanul gondolkodni és racionális döntéseket hozni a koronavírus okozta válsághelyzet idején.

Az új kínai koronavírus-járvány európai gócpontjának számító egyik észak-olaszországi tartomány, Lombardia kormányzója, Attilio Fontana teszteltetni akarta az összes kínai turistát koronavírusra, csakhogy a regionális parlament baloldali ellenzéke rasszizmust kiáltott és ellehetetlenítette a tervet – írja a la Repubblica internetes kiadása.

Fontana, aki a Matteo Salvini vezette Liga politikusa, azt mondta, hogy „megalázó szavakkal kigúnyolták és rasszistának nevezték”, amikor előállt a távol-keletről érkezők tesztelésének az ötletével még február legelején.

Lombardia kormányzója, Attilio Fontana beszédet tart a Liga egyik kampányrendezvényén 2019-ben (AFP)

„Február harmadikán Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta, hogy nem kell félni egy esetleges világjárványtól, mert az egészségügyi ellátórendszerünk készen áll bármilyen vészhelyzetre. Nagyon meglepő számomra, hogy ebben az időben pont engem neveztek rasszistának, mert a kínai turistákat kötelezően teszteltettem volna. Sokan egészen a falig is elmerészkedtek és azt mondták, hogy Olaszország miattam veszíti majd el a hitelességét. Megalázó szavakkal gúnyoltak, mert megpróbáltam mindenkit arra figyelmeztetni, hogy a szabályok szigorítására lesz szükség, különben nagyon nagy bajba kerülhetünk.” – fogalmazott Attilio Fontana a regionális parlament keddi ülésén

Mai szemmel nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy Fontana ötlete kellően megalapozott volt, ugyanis egyes szakértők szerint Olaszországba azért terjedhetett el ekkora mértékben a koronavírus, mert kínai turisták több nagyvárosba is behurcolták.

Csütörtök reggelre virradóan az egészségügyi hatóságok 110 574 koronavírus-fertőzött beteget, és 13 155 halálos áldozatot regisztráltak Olaszországban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?