KÜLFÖLD

Koronavírus: Nairobi kormányzója konyakot adna a szegény családoknak

A kenyai politikus mindezt olyan rezzenéstelen arccal jelentette be, mintha a méregdrága francia párlat bármilyen megoldást jelentene a járványra.

Kenya az új kínai koronavírus-járvány által egyik legérintettebb ország Afrikában. A hivatalos adatok szerint eddig 225 ember kapta el, és 10-en haltak bele a fertőzésbe. A szakértők szerint azonban a helyzet ennél sokkal rosszabb, és hivatalos statisztikákat nyugodtan be lehet szorozni százzal.

A kelet-afrikai országban március végén vezettek be részleges kijárási tilalmat a vírus terjedésének lassítása érdekében. A korlátozások következtében több százezren veszítették el a munkájukat és kerültek kilátástalan helyzetbe.

Mike Sonko, Nairobi kormányzója ezért úgy döntött, hogy Kenya fővárosában ételadományokat, és egy kis kiszerelésű Hennessy márkájú konyakot osztanak szét a legszegényebb családok között, hogy ezzel is enyhítsék a válság mélységét. A hazájában csak a „gazdag ember”, és a „főnök” beceneveken ismert politikus szerint azért lenne nagy szüksége az embereknek a konyakra, mert az alkohol megöli a koronavírust.


„Egy kis üveges Hennessy-t adunk az ételadományokban az embereknek, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a különféle egészségügyi szervezetek által végzett kutatásból kiderült, hogy az alkohol nagyon fontos szerepet játszik a koronavírus vagy bármilyen vírus megölésében” – fogalmazott Sonko a keddi sajtótájékoztatón, amin bejelentette, hogy ételadományokkal, illetve konyakkal segítik a legszegényebb családokat.

A kenyai és a nemzetközi orvosi szaktekintélyek nem győzik elégszer cáfolni a kormányzó alkoholra vonatkozó kijelentéseit. Az Amref Health Africa nevű egészségügyi civilszervezet igazgatója, Dr. Githinji Gitahi mindenkit arra kér, hogy „hagyják figyelmen kívül Sonko szavait, aki egy bohóc és emberéleteket veszélyeztet a konyakos tervével.”

A WHO szerint a konyakkal még akkor sem mennének semmire a kenyaiak, ha azt kézfertőtlenítőként használnák, ugyanis a Hennessy alkoholtartalma 40 százalékos, ami meg sem üti a vírusok megöléséhez szükséges 70 százalékos szintet.

A BBC szerint Mike Sonko kormányzót már többször is perbe fogták Kenyában nemzetközi kábítószerkereskedelem és pénzmosás vádjával, de eddig egyszer sem hoztak ellene elmarasztaló ítéletet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?