KÜLFÖLD

Ledöntötték a leghíresebb felszabadított amerikai rabszolga szobrát New York államban

A nyomozóhatóságok egyelőre nem közöltek részleteket a tettesek személyazonosságáról, de Donald Trump amerikai elnök szerint közönséges anarchisták a rongálók.

A New York államban található Rochester belvárosában ismeretlenek ledöntötték Frederick Douglass, a rabszolgából lett aktivista, író, lapszerkesztő és politikus szobrát – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A rendőrség hivatalos tájékoztatója szerint a rochesteri Maplewood Parkban található Frederich-szobrot vasárnap éjjel döntötték le ismeretlenek, majd az eredeti helyétől körülbelül 20 méterre egy kerítésnek támasztották. A szobrot, amit javítás céljából hétfőn elszállítottak a helyszínről, több helyen megrongálták, de nem fújták festékkel – ahogy azt a korábbi szobordöntéseknél megszokhattuk. Az esetleges gyanúsítottakról, illetve a műemlék elleni támadás indítékáról nem árult el részleteket a nyomozóhatóság.

Frederick Douglass a marylandi Tuckahoe településen látta meg a napvilágot 1818-ban egy ültetvényes rabszolganő gyermekeként. Édesapja vélhetően egy fehér ültetvényes lehetett, de ezt soha senkinek sem sikerült bizonyítania. Frederck már igen fiatalon szembesült a rabszolgatartók kegyetlenségével és brutalitásával. Egyik legmegrázóbb gyerekkori élménye az volt, amikor a megkötözött és meztelenre vetkőztetett nagynénjét a szeme láttára korbácsolták véresre. A rabszolgák többségével ellentétben Frederick tudott írni és olvasni, amit az egyik gazdasszonya tanított meg neki tizenévesen. A rabszolgaság-ellenes nézetei és alapvető műveltsége miatt 1-2 év után minden ültetvényes túladott rajta, mert lázadásra buzdította a többi rabszolgát. Az 1830-as évek második felében a fekete fiatal szökni próbált többedmagával az egyik gazdájától, de lefülelték őket. Douglass rövid időre börtönbe került, de fizikai károsodás nem érte. Az incidens után gazdája túladott rajta, és Baltimore-ba küldte. Hamis papírokkal végül innen sikerült megszöknie, hogy aztán végleg maga mögött hagyja a rabszolgaság láncait.

Szabadulása után Douglass szinte azonnal a megírta és megjelentette első életrajzi könyvét, Elbeszélés Frederick Douglass életéről címmel, melyet a későbbiekben még két hasonló témájú írás követett. A publikálás után a szerző két évre Nagy-Britanniába és Írországba költözött, ugyanis attól tartott, hogy korábbi gazdái, akiket név szerint említett a könyveiben, elkapják és megölik. Miután visszatért az Egyesült Államokba, több évig szerkesztett egy népszerű, afroamerikai olvasóknak szánt újságot, a North Start. A lap a polgárháború alatt, és az azt megelőző időszakban a rabszolgaság-ellenes mozgalmak egyik legfontosabb szócsövévé vált.

Karrierje csúcsán Douglass többször nyílt vitát folytatott Abraham Lincoln amerikai elnökkel, akivel később baráti kapcsolata alakult ki, és többször meg is meglátogatta őt a Fehér Házban. A polgárháború időszakában az Unió oldalán toborzott fekete csapatokat. Az északi győzelmet követően pedig Roches­ter városában Douglasst képviselővé választotta a Republikánus Konvenció. Később Ulysses Grant elnöki kampányában segédkezett, akit aztán 1868-ban az Egyesült Államok elnökévé választottak.

Douglass életének második szakaszában sokfelé utazott Amerikában, hogy a faji egyenlőségről, a nemzeti politikáról, az oktatásról és a nők egyenjogúságáról szónokoljon és tanítson.

A Frederick Douglass-szobor ledöntésének hírét még Donald Trump amerikai elnök is megosztotta a hivatalos Twitter-oldalán. A kormányfő szerint ”ez az eset is azt bizonyítja, hogy az anarchista csőcselék cselekedeteinek nincsenek határai.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?