KÜLFÖLD

Légi katasztrófa: Vészjelzést adott le a Párizs-Kairó járat legénysége

Zömében egyiptomi és francia utasok voltak a Földközi-tenger felett csütörtökön eltûnt egyiptomi repülőgép fedélzetén, egyes hírek szerint füst volt a pilótafülkében.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járatának fedélzetén 56 utas és tízfős személyzet tartózkodott. Az utasok közül 30-an egyiptomiak és 15-en franciák voltak, illetve volt köztük két iraki és egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugál, algériai és kanadai állampolgár.

A gép 36 éves kapitánya, Muhammed Szaíd Ali Sakír hatezernél több órát repült, és ebből több mint kétezret ugyanilyen, A320 típusú gépen.

A repülő körülbelül 11 ezer méter magasan repült, amikor nyoma veszett az egyiptomi légtérben, körülbelül húsz perccel az előtt, hogy leszállt volna a kairói repülőtéren. Ekkor jó repülési viszonyok voltak a térségben. A személyzet utoljára az eltűnés előtt tíz perccel lépett kapcsolatba az irányítótoronnyal. A légi közlekedési minisztériumra hivatkozó egyiptomi sajtóértesülések szerint nem adott le vészjelzést, de

vannak olyan, meg nem erősített hírek is, hogy füstöt jelzett a pilótafülkében.

Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását, de csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt is a térségbe tart és helikopterek is készenlétben állnak egy görög szigeten.

És ezeket olvastad már?