KÜLFÖLD

Megrázó szavak, megszólalt a házmester az eperjesi halálos gázrobbanás után

A házmester látta, ahogy törmelék temet be három nőt a gázrobbanás után.
  • Szerző: Ripost

A gázrobbanás sújtotta eperjesi 12 emeletes Munkácsi utcai panelház 7-es számú bejáratának házmestere nyilatkozott. Mojmír Květoň nem tudta megmondani, hogy a ház melletti munkálatok miatt történhetett-e a robbanás a panelház felső emeletein, viszont véleménye szerint a hibát nem közvetlenül a házban követték el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Biztosan nem a lakóházban szivárgott a gáz. A ház elektromos, gáz- és víz vezetékeit, felszállóvezetékeit teljesen kicserélték” – fogalmazott. Emellett szavai szerint a kazánházban gázszivárgásmérőt helyeztek el – írja a Paraméter.

„Mindegyik mérőberendezés működött, minden évben revíziót hajtottak végre rajtuk” – tette hozzá.

Röviddel a robbanás előtt lement a kazánházba, hogy kiszellőztessen, mivel kint is érezték a gázt. Így tettek a szomszédban is. Ám azután alighogy kiért az épületből, jött a robbanás. A ház bejárata előtt állt ekkor három asszony, akikre rázuhant a törmelék. „Az egyikük túlélte, neki segítettem. A másik a törmeléken feküdt, a harmadikat pedig betemette” – mesélte.

Mojmír Květoň szerint nem a fűtőberendezések hibája okozhatta a robbanást. Emlékeztetett, hogy a kazánház gyakorlatilag érintetlen maradt, a felső emeleteken történt a robbanás. Emellett a liftakna is égni kezdett, ahol nincs gázvezeték. „A gáz valahol a föld alatt terjedhetett szét” – vélekedett.

Eltér a véleménye a tűzoltókétól, akik állítják, a ház rekonstrukciója a tűzvédelmi előírásoknak nem felelt meg. Meg van róla győződve, hogy a hiba nem az ő részükről történt.

A rendőrség közlése szerint hat személyt vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő gázrobbanással kapcsolatban vasárnap.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?