KÜLFÖLD

Nem vicc: az egyenlőség jegyében nem jelentkezhetnek férfiak utcaseprőnek Ausztráliában

Teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal néhány baloldali ausztrál politikus.

Egy ausztrál önkormányzat, a Melbourne tőszomszédságában található Darebin városi tanácsa (Darebin City Council) utcaseprői álláshirdetést tett közzé, melyre kizárólag olyanok jelentkezését várják, akik „nem férfiként” azonosítják magukat. A hirdetésben egészen konkrétan az áll, hogy csak nők, valamint nem bináris, vagy nemi szempontból nem meghatározható emberek pályázhatnak a munkakörre, hogy „egy olyan sokszínű és befogadó utcaseprő közösséget hozzanak létre, amely hűen tükrözi a város társadalmát”írja a Daily Mail internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az álláshirdetés részletszabályai nem sértik a hatályos jogszabályokat. Mint mondják, „Victoria állam esélyegyenlőségi törvénye alapján kizárhatóak a férfiak bizonyos munkakörökből a nagyobb egyenlőség előmozdítása érdekében”. Ez az érvelélés azonban finoman szólva is érdekes, hisz az álláshirdetésben feketén fehéren le van írva, hogy

„az önkormányzat nem alkalmaz hátrányos megkülönböztetést a kiválasztási és foglalkoztatási gyakorlatában.”

A Melbourne tőszomszédságában található Darebini Városháza.

Darebin város hivatalos honlapján egyébként progresszív önkormányzatként mutatkozik be a város vezetése, amely „szenvedélyesen támogatja a társadalmi befogadást és a sokszínű munkaerő megteremtését.” Emellett a várost Victoria állam „legváltozatosabb településnek” nevezik a „kultúra, nyelv, vallás, nem, életkor, képességek, társadalmi-gazdasági háttér, foglalkoztatási helyzet, foglalkozás és a lakhatási igények tekintetében”.

A Daily Mail megkereste Darebin város önkormányzatát és Lina Messina polgármestert, hogy kommentálja a férfiak diszkriminálást, de a városvezető nem kívánt nyilatkozni a bulvárlapnak.

Fontos megjegyezni, hogy a 161 ezer lakosú Darebin önkormányzata előszeretettel foglalkozik a valóságtól elrugaszkodott, abszurd, vagy épp nem létező problémákkal. Múlt héten például a közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy a képviselők készítsenek jelentést arról, hogyan lehetne betiltani a nukleáris fegyvereket a településen. Egy független képviselő, az előterjesztés szellemi atyja szerint az önkormányzatnak ki kell vizsgálnia, hogy a település kapcsolatban áll-e olyan vállalatokkal, melyek nukleáris fegyverek gyártásával foglalkoznak. Mert ha igen, akkor az komoly veszélyt jelenthet a közbiztonságra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?