KÜLFÖLD

Német multik rabszolgamunkából gazdagodhattak, több céget máris bepereltek

A jelek szerint nem igazán moralizálnak a német multik, amikor rabszolgamunkával készült termékeken adnak túl egy kis plusz profitért cserébe.

Az Alkotmányos- és Emberi Jogok Európai Központja (European Center for Constitutional and Human Rights – ECCHR) büntetőfeljelentést tett rabszolgamunka bűnpártolásának és bűnrészességének vádjával a Hugo Boss, a Lidl, a C&A, az Aldi Nord és az Aldi Sud ellen. A német államügyészséghez benyújtott dokumentumok alapján az öt óriásvállalat rabszolgasorban tartott ujgur kényszermunkások által előállított alapanyagokat használ fel rendszeresen a termékei gyártásához, a profitmaximalizáció érdekében - írja a Deutsche Welle német közmédia angol nyelvű kiadása.

Ha a német ügyészség elrendeli a nyomozást, akkor a hatóságoknak azt kell majd megvizsgálnia, hogy a német multiknak milyenek az üzleti kapcsolatai azokkal a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban működő munkatáborokkal, melyekben a muszlim vallású ujgur kisebbséget dolgoztatják a kínaiak. Szakértők szerint a térségben legalább 500 ezer embert köteleznek kényszermunkára a kínaiak, de ők ezt persze következetesen tagadják.

Az elmúlt években számtalan, Európában is forgalomba került termékről, többek között laptopokról, telefonokról és szájmaszkokról derült ki, hogy munkatáborokban dolgozó ujgurok készítették őket. A jelek szerint a nagy multik pontosan tisztában vannak azzal, ha egy ilyen terméket kínálnak eladásra, de nem csinálnak morális kérdést a dologból.

„Elfogadhatatlan, hogy míg az európai kormányok bírálják Kínát az emberi jogok megsértése miatt, addig az európai vállalatok hasznot húznak az ujgur lakosság kizsákmányolásából. Legfőbb ideje, hogy a vállalatokat és azok vezetőit felelősségre vonják, ha beigazolódik a kényszermunka gyanúja”

- mondta Miriam Saage-Maas, az ECCHR üzleti és emberi jogi programjának vezetője a német közmédiának.

Gyapotföld Hszincsiang tartományban.

Az amerikai hírszerzés becslései szerint közel hárommillió ujgurt, kazakot, kirgizt és más etnikai kisebbség tagjait kényszerítik ingyenmunkára különböző táborokban a kínaiak Hszincsiang tartományban.

A felmerülő vádakat a Kínai Kommunista Párt tagadja, sőt, a nyugati kritikusok által kényszermunkatáboroknak nevezett objektumokat „foglalkoztatás elősegítő” létesítményeknek tartja. Ennek ellenére olyan nyugati vállalatok, mint az Adidas, a H&M, a Nike és az Uniqlo korábban már bejelentették, hogy nem vásárolnak többé gyapotot a régióból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?