KÜLFÖLD

Olimpikon úszót vettek őrizetbe migráció szervezése miatt

A görög hatóságoknak a héten sikerült felszámolniuk egy olyan nem kormányzati szervezetet (NGO-t), amely támogatta az illegális migrációt. Három aktivistát őrizetbe vettek, köztük egy olimpiát is megjárt szír származású úszónőt.
címkék:
  • Szerző: WM

Az aktivistákat azzal gyanúsítják, hogy migránsoknak segítettek illegális módon Görögországba jutni. Az elfogottak között van az a Sara Mardini is, aki úszóként már az olimpiát is megjárta 2016-ban.

Mardini és nővére 2015-ben menekült el Szíriából a polgárháború elől. A testvérpár egy menekültekkel teli csónakban próbált meg a görögországi Leszbosz szigetére jutni, de a csónak motorja megadta magát. A testvérek ekkor többed magukkal a vízbe ugrottak, és több órán át úsztak, húzva maguk mögött a csónakot.

Mardiniék végül megérkeztek Görögországba, de nem sokkal később Berlinben telepedtek le.

A testvéreket az a megtiszteltetés érte, hogy a történelem során először egy menekültekből álló csapat tagjaként részt vehettek a 2016 riói olimpián, Jusra Mardinit pedig az ENSZ kinevezte menekültügyi különmegbízottnak. A 23 éves Sara később elkötelezett segítője lett a görög ERCI nevű NGO-nak. Ezt a nem kormányzati szervezetet gyanúsítja most a görög rendőrség azzal, hogy az embercsempészekkel összejátszva migránsokat segítettek Törökországból Görögországba szökni.

Az NGO-val kapcsolatban ezen kívül az is felmerült, hogy  lehallgatták a görög parti őrség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) beszélgetéseit.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?