KÜLFÖLD

Öngyilkosságba menekülnek a migráns fiatalok

Rohamosan nő a Svédországban tartózkodó, magányos, fiatalkorú migránsok körében az öngyilkosságok száma.
  • Szerző: KF

12 fiatalkorú migráns választotta az öngyilkosságot tavaly Svédországban - két éve ilyen eset még nem történt a hatóságok jelentése szerint, de 2016-ban is tíznél kevesebben vetettek véget az életüknek. A statisztika szerint arányaiban nézve a kísérő nélküli, fiatalkorú migránsok körében kilencszer magasabb az öngyilkosságok száma, mint a svéd kortársaik körében.

 

A jelentés szerint a legtöbb öngyilkosság a 10-21 éves afgán fiúk körében történt. A fiatalok többsége már jó ideje a menedékkérelme elbírálására várt.

Petra Rinman, egy kiskorú migránsokkal foglalkozó szociális szervezet osztályvezetője szerint az adatok nagyon aggasztóak, az okok pedig elég sokfélék lehetnek. Az öngyilkosságba menekülő fiatalok egy része nem bírta feldolgozni azokat a traumatikus élményeket, amelyek a szülőhazájukban vagy a menekülés során, az Európába vezető úton érte őket.

Más esetekben viszont éppen a menekültstátuszra várakozás teszi még frusztráltabbá a fiatalokat, főleg ha az elbírálási idő alatt válnak nagykorúvá - ekkor ugyanis elesnek olyan lehetőségektől, amelyet Svédország a fiatalkorú migránsoknak biztosít, valamint be kell költözniük egy felnőtt migránsokat befogadó központba.

Rinman szerint ahhoz, hogy megállítsák az öngyilkossági hullámot, olyan biztonságos, barátságos környezetet kell létrehozni a veszélyeztetett csoportnak, ahol folyamatosan szociális munkások és pszichológusok tudják támogatni őket.

És ezeket olvastad már?