KÜLFÖLD

Orosz rulettet játszik a szülő, itt az autós gyerekülésteszt

Kétségbeejtő adatokat hozott nyilvánosságra egy brit autós magazin az autós gyerekülésekről.
  • Szerző: KF

A felnőttek többsége – hétből hat szülő – ugyanis nem szán elég időt arra, hogy olyan gyerekülést válasszon, amely minden szempontból tökéletesen passzol a kocsi hátsó üléséhez, sokkal inkább a kényelem vagy a dizájn dominál. Ezzel viszont a gyerekük életét kockáztatják!

 

A What Car? magazin újságíróit a leicestershire rendőrség és a Biztonságos Gyerekülés Vizsgálóbizottság specialistái segítették a felmérés elkészítésében – és a közel száz tesztalanyból csak 15 százalék felelt meg minden előírásnak. A vizsgálódás során kiderült, hogy a brit gyerekülések 5 százaléka egyáltalán nem biztonságos, baleset esetén nemhogy csökkentik, de növelik a kisgyerekek megsérülésének vagy elhalálozásának esélyét.

A biztonságosnak ítélt ülések esetében pedig legtöbbször a szülők hibáztak. Ha ugyanis az ülés nem illeszkedik tökéletesen az autó méreteihez, ütközés esetén nagyon könnyen elmozdul a helyéről – ezzel pedig szintén növeli a halálozási esélyt. Az sem ritka, hogy a gyerekek növekedése ellenére a szülők nem vesznek új ülést, hanem a kinőtt régiben hagyják kislányukat, kisfiukat. Pedig az ülések csak a megfelelő méretű és súlyú gyerekek biztonságát tudják garantálni, nem véletlenül gyártják őket számtalan méretben.

De sok szülő máshogy is csökkenti a védelmet: a lazára vett, megcsavart vagy távolabbra csatolt biztonsági övek ugyan nagyobb mozgásteret és kényelmet biztosítanak a gyereknek, de pont legfőbb feladatukat nem tudják elvégezni: a védelmet. A rendőrség számtalan olyan esetről számol be, mikor egy rosszul használt biztonsági öv okozta a gyerekülésben utazó kicsi halálát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?