KÜLFÖLD

Rabszolgáival utazott Párizsba nyaralni a szaúdi herceg, nyomozás indult ellene

Az emberi jogokért állandóan aggódó Franciaország vélhetően képtelen lesz felelősségre vonni a rabszolgatartó szaúdi herceget.

Modern kori rabszolgatartás és emberkereskedelem vádjával a francia ügyészség vizsgálatot rendelt el egy meg nem nevezett szaúdi herceg ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy az elmúlt években több alkalommal is rabszolgák kíséretében utazott Párizsba nyaralni – írja francia lapokra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A francia hatóságok egyelőre mélyen hallgatnak a bizarr incidensről, de a helyi sajtó beszámolói szerint az ügyészség azt követően indított vizsgálatot, hogy a szaúdi herceg kíséretéből megszökött több 38 és 51 év között fülöp-szigeteki nő, akik feljelentést tettek rabszolgatartás vádjával a „munkaadójuk” ellen. Úgy tudni, hogy a embertelen körülmények között tartott szobalányokat évekkel ezelőtt toborozták Szaúd-Arábiában, és szökésük napjáig a herceg és családja körül kellett dolgozniuk napi 24 órában, a hét minden napján, amiért mindösszesen havi 300 euró, azaz átszámítva körülbelül 105 ezer forint juttatást kaptak.

Az ügyben érintett herceg és családja állítólag nyaranta rendszeresen ellátogattak Párizs üzleti negyedébe, a felhőkarcolóiról híres Nanterrébe, ahol több luxusingatlanjuk is van. Egy neve elhallgatását kérő, ügyhöz közeli forrás szerint az szaúdiak minden alkalommal magukkal vitték az udvartartásukat Franciaországba, beleértve a rabszolgaként tartott cselédjeiket is.

Szaúd-arábiai férfi hátulról. (A fotó illusztráció)

Az egyik kiszabadult fülöp-szigeteki nő arról számolt be a Le Parisien című konzervatív hírportálnak, hogy a társaival minden éjjel a földön kellett aludniuk, alig volt idejük enni, miközben a herceg négy gyermekét kellett szolgálniuk. A nő emellett az is állította, hogy az elmúlt években rengeteg megaláztatást kellett elviselnie a fogva tartóitól, akik rendszeresen megverték, ha nem teljesítette azonnal a parancsaikat.

„Amikor először találkoztunk a megszökött rabszolgákkal, megdöbbentő volt látni, hogy éhesek. Sírtak az éhségtől. Azt mondták, hogy az elmúlt években csak a herceg és családja által hagyott maradékot ették”

- fogalmazott Anick Fougeroux, az SOS Rabszolgák (SOS Esclaves) segélycsoport elnöke a lapnak.

Egyes lapértesülések szerint az ügyészek néhány nappal ezelőtt felvették a fülöp-szigeti nők vallomását, de a herceget egyelőre nem tudták kihallgatni, mivel jelenleg nem tartózkodik Franciaországban.

Nemzetközi kapcsolatokban jártas szakértők úgy gondolják, hogy a herceg felelősségre vonása vélhetően sosem fog megtörténni, mivel nagy valószínűséggel diplomáciai mentességet élvez, így a francia hatóságok se letartóztatni, sem pedig nemzetközi elfogatóparancsot nem tudnak kiadni ellene.

És ezeket olvastad már?