KÜLFÖLD

Rég nem tapasztalt betörési hullám söpör végig Olaszországon!

A potenciális bűnelkövetők meglátták a lehetőséget a kihalt utcákban és a bezárt boltokban.

Guiseppe Conte olasz kormányfő március 9-én, hétfőn bejelentette, hogy az új kínai koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, egész Olaszországban életbe lépnek az úgynevezett vörös zónában hatályos intézkedések, melyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, és elrendelik az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételével minden bolt és közintézmény bezárását. A különleges rendelkezések, március 10-én léptek életben, jelenleg is hatályosak, április elejéig szólnak, de a központi olasz kormány bármikor meghosszabbíthatja az időtartamát.

Az olasz rendőrség és hadsereg emberei a velencei Szent Márk téren (Photo by Giacomo Cosua/NurPhoto)

A kijárási tilalom ellenére az olasz hadsereg és rendőrség nagy erőkkel jelen van az olasz nagyvárosok utcáin. Egyrészt sokan nem tartják be az otthonmaradásra vonatkozó rendelkezéseket, másfelől pedig a bezárt boltokban lehetőséget látnak a potenciális bűnelkövetők.

A konzervatív il Giornale című olasz napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy rég nem látott betörési hullám tapasztalható az olasz városokban. Szicília szigetén található Palermoban például bezárt iskolákat, edzőtermeket, egyetemeket, sőt, még egy kórházat is kifosztottak a tolvajok.

Az il Giornale beszámolója szerint a rablók főként értékes számítástechnikai és multimédiás eszközöket (számítógépek, tévék) tulajdonítónak el, olykor több millió forint értékben. A Palermóban található Paolo Giaccone Egyetemi Kórházban pedig élelmiszer automatákat, valamint az orvosok és ápolók öltözőit fosztották ki.

A magyar honvédség katonái Debrecenben. (MTI / Czeglédi Zsolt)

Magyarországon egyelőre nem rendeltek el kijárási tilalmat, de a kormány mindenkin nyomatékosan arra kér, hogy lehetőségei szerint maradjon otthon, különösen 65 év felett. Az emberek szabad mozgása tehát jelenleg nincs korlátozva hazánkban, azonban a magyar nagyvárosokban már most megjelentek a katonai járőrök. A kivezénylésüket „a lakosság bizalmának erősítése”, illetve a közbiztonság fenntartása indokolja a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatója szerint. Ha pedig az olasz eseményeket vesszük alapul, akkor senkiben sem merülhet fel a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a katonák aktív jelenlétének.

És ezeket olvastad már?