KÜLFÖLD

Rettegnek az utcákon a csinos nők

Egyre nagyobb problémát jelent a francia városokban, hogy a nők szinte ki sem léphetnek úgy az utcára, hogy ne sértegetnék, zaklatnák őket a férfiak.
  • Szerző: KF

A súlyosbodó probléma miatt a politikusok egy szigorító törvénycsomagon dolgoznak, azonban egy-két javaslat elég furcsának tűnhet.

 

A javaslat alapján pénzbírság járna azoknak a férfiaknak, akik füttyel adják egy ismeretlen nő tudtára az utcán, hogy tetszik nekik a látvány. De ugyanígy büntetné a rendőrség azokat is, akik követni kezdenek egy nőt az utcán, vagy akik a telefonszámukat próbálják elkérni annak ellenére, hogy erre az adott nő korábban már nemet mondott.

A törvénycsomagon öt képviselő dolgozik, akiket a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségi államtitkár, Marlene Schiappa irányít. A politikusnő szerint a törvénynek az a célja, hogy meghatározza, mi számít utcai zaklatásnak, hogy ezek alapján büntetni is lehessen a „szabálytalankodókat”. Az utóbbi időkben ugyanis megnőtt a zaklatások száma, főleg a migránsok által kisajátított no-go zónák környékén.

Bár az elképzelést sokan üdvözölték, a kritikusok szerint egy nagy hibája mindenképp lesz a törvénynek: a legtöbb pont esetében nehezen bizonyítható, hogy valóban bűncselekmény terhel-e egy-egy férfit, hiszen például bármikor takarózhat azzal, hogy nem követett senkit, csak ugyanarra volt dolga, mint az adott nőnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?