KÜLFÖLD

Sokkoló tanulmány: ennyivel halálosabb a koronavírus az influenzánál

Egy újonnan közölt amerikai tanulmányban összehasonlították a kutatók, hogy a Covid-19 mennyivel veszélyesebb a szezonális influenzánál, illetve, hogy mennyivel nagyobb az esély a vírus miatt meghalni, mint mondjuk egy közlekedési balesetben.
  • Szerző: WM

Az mindenki számára elérhető információ, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta hivatalosan már több mint egymillió ember vesztette életét a vírus miatt. De mit jelent ez arányaiban, mennyivel halálosabb a Covid-19, mint a szezonális influenza? Ezekre a kérdésekre sokan keresik a választ, egy amerikai kutatócsoportnak köszönhetően pedig most választ is kaphatunk erre.

A napokban publikált tanulmányban arról számoltak be a szakemberek, hogy 16-szor nagyobb az esélye annak, hogy valaki a koronavírus miatt veszíti életét, mint a normál influenza miatt.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

De természetesen a betegek életkorától is függ, hogy valakire mennyire veszélyes a vírus. Míg a fiatalabbak közül jóval kevesebben veszítik életüket, addig a 65 és 74 év közötti korcsoportban már 30 betegre egy haláleset jut. A 85 év feletti koronavírusos-fertőzötteknél ez még rémisztőbb, a nagyon idős betegek körében ugyanis átlagosan minden harmadik ember életét veszti. Az amerikai kutatók szerették volna még érthetőbbé, kézzelfoghatóbbá tenni a tanulmány eredményét, ezért azt is megvizsgálták, hogy a Covid-19-ben vagy egy közlekedési balesetben nagyobb-e az esélye, hogy valaki meghaljon – számol be az eredményekről az oe24 nevű osztrák hírportál.

Megdöbbentő, de az 55 és 64 év közöttieknél 200-szor nagyobb az esélye a halálozásnak, mint annak, hogy valaki ebben a korcsoportban egy év alatt közlekedési baleset során hunyjon el.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?