KÜLFÖLD

Szeptember 11-hez hasonló terrortámadást tervezett Amerika ellen egy kenyai férfi

A gyanúsított alaposan tájékozódott az interneten arról, hogy melyik amerikai felhőkarcolóba lenne érdemes belevezetni egy utasszállító repülőt.

Az Egyesült Államok Szövetségi Ügyészsége terrortámadás előkészítésének hatrendbeli vádjával indított eljárást egy kenyai férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonló merényletet akart elkövetni Amerika egyik nagyvárosa ellen – írja a Fox News.

Az ügyészségi dokumentumok szerint a vádlott, a 30 éves Cholo Abdi Abdullah tagja volt az al-Káida radikális iszlamista terrorszervezethez közeli Al-Shabaab nevű paramilitáris szomáliai felkelőcsoportnak. Ez a szervezet tehető felelőssé többek között a 2020 januári 5-i kenyai terrortámadásért, mely során 3 amerikai állampolgár vesztette életét.

Abdullah 2017 és 2019 között egy átfogó pilótaképzésben vett részt a Fülöp-szigeteken. A kis gépektől kezdve egészen a legmodernebb utasszállítókig, nagyjából minden típus kezelését megtanulta.

Az amerikai hírszerzés mégsem erre, hanem Abdullah internetes kereséseire figyelt fel. Sajtóinformációk szerint a férfi alaposan elmélyült a kereskedelmi utasszállító repülőgépek eltérítéseinek módszereiben. Többek között annak is utánanézett online, hogyan kell betörni egy pilótafülke ajtaját, ha azt már biztonsági zár védi. Emellett Amerika legmagasabb felhőkarcolóiról is alaposan informálódott: több internetes bejegyzést is átolvasott arról, hogy melyikben, mikor, mennyi ember tartózkodik nagyjából.

A vád szerint Abdullah egy amerikai reptérről induló utasszállítót szeretett volna eltéríteni, hogy belevezethesse azt egy felhőkarcolóba, minél több ártatlan ember életét kioltva ezzel.

Cholo Abdi Abdullah (Forrás: Fülöp-szigeteki rendőrség)

A férfit, aki kategorikusan tagadja az ellene felhozott vádakat, kedden adták ki A Fülöp-szigeteki hatóságok az Egyesült Államoknak, és szerdán tartották az első meghallgatását.

„Ez az eset, mely során egy repülőgéppel akartak volna ártatlanokat meggyilkolni, emlékeztet bennünket arra a halálos fenyegetésre, amit a radikális iszlám terroristák továbbra is jelentenek nemzetünk számára”

- fogalmazott a sajtónak John Demers nemzetbiztonsági főügyész-helyettes.

Ha az amerikai bíróság bűnösnek találja Abdullahot az ellene felhozott vádakban, akkor életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, amit 20 év után lehetne először felülvizsgálni.

A férfi ügyvédje nem akart nyilatkozni a sajtónak az üggyel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?