KÜLFÖLD

Elindul a Szputnyik V–AstraZeneca-kombináció klinikai vizsgálata

Megvan az engedély, és még ebben a hónapban megkezdődik a Szputnyik V és az AstraZeneca-kombináció klinikai vizsgálata.
  • Szerző: Ripost

Megvan az engedély az orosz Szputnyik V és a brit-svéd AstraZeneca kombináció klinikai tesztelésére – jelentette be az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). A vizsgálatok még februárban megkezdődnek Azerbajdzsánban – olvasható a Szputnyik V hivatalos internetes oldalán.

Zöld utat kapott a klinikai vizsgálatokra két vakcina, az orosz Szputnyik V és a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagának kombinációja (Képünk illusztráció)

Fél évig tartanak a vizsgálatok

A tervek szerint a tesztelésbe több ország is részt vesz majd, száz-száz önkéntessel. A Szputnyik V és az AstraZeneca kombináció engedélyezett klinikai vizsgálatai a tervek szerint hat hónapon át zajlanak. A két vakcinát egyébként – külön-külön – Magyarország is engedélyezte.

250 éve készül vakcina Oroszországban

A védőoltások története szerint Oroszországban az első vakcinát az 1700-as években fejlesztették ki himlő ellen, s II. Katalin cárnőt is beoltották vele 1768. október 23-án. Bő száz évvel később pedig Pasteur-állomás nyílt Odesszában és Moszkvában, majd további helyeken, ahol a veszettség ellen kezelték az embereket. Az orosz szakembereknek komoly érdemei voltak a gyermekbénulás elleni oltás terén is – még a japánok is orosz oltást kértek a múlt században! Most pedig a koronavírus elleni oltóanyaguk, a Szputnyik V az új siker. A jövő kutatásai pedig Szputnyik V és az AstraZeneca kombináció felé fordulnak.

Már 23 országban jóváhagyták a Szputnyik V-t

Mongólia a világ 23. országa, ahol megvan az engedély a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagra. A vakcinát korábban Oroszországban, Fehéroroszországban, Argentínában, Bolíviában, Szerbiában, Algériában, Palesztinában, Venezuelában, Paraguayban, Türkmenisztánban, Magyarországon, az Egyesült Arab Emírségekben, Iránban, a Guineai Köztársaságban, Tunéziában, Örményországban, Mexikóban, Nicaraguában, Bosznia-Hercegovinában, Libanonban, Mianmarban, valamint Pakisztánban engedélyezték.

Megérkezett Magyarországra az ötszázezredik adag a Pfizer és a BioNTech cég által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinából, a Comirnaty nevű oltóanyagból – tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.

Közleményükben azt írták: az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett az országba, azt követően minden héten újabb vakcinaadagokat küldtek, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet. Kedden, a nyolcadik szállítmánnyal több mint 85 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett, így az oltóanyag itteni mennyisége meghaladja a félmilliót.
Az érvényben lévő megállapodások értelmében Magyarországra 2021 végéig 6,6 millió adag Comirnaty vakcina érkezik. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Magyarországon eddig beoltott emberek közül 280 ezren első oltásként a Pfizer-BioNTech vakcináját kaphatták meg. A beoltottak közül több mint százezer embernek már a második dózist is beadták.
Azt írták, a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, ennek köszönhetően a jelenlegi előrejelzések szerint ez év végéig kétmilliárd adag vakcinát biztosítanak majd a koronavírus elleni globális küzdelemhez.
Az Európai Unió egyelőre 300 millió adag vakcinát kötött le, további oltóanyag-mennyiségek 2021-re szóló megrendeléséről egyeztetés folyik a vállalatok és az Európai Bizottság között. A Pfizer és a BioNTech az eredetileg egyeztetett ütemterv szerint teljesíti az EU-ba irányuló szállításokat, a második negyedévtől pedig jelentősen növelik a szállított vakcinadózisok számát – tették hozzá.
A két cég által kifejlesztett Comirnaty a koronavírus elleni első olyan oltóanyag volt az Európai Unióban, amely feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott, és amelyet a 16 évesnél idősebbek aktív immunizálására, a Covid-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok – emelték ki.
A 95 százalékos hatékonyságú Comirnaty vakcinát egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztették ki, az oltóanyag kevesebb mint egy év alatt, elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben – olvasható a Pfizer közleményében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?