KÜLFÖLD

Teljes sokk: Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

Kim Dzsongunék ezúttal Japánt célozták meg a tömegpusztító-fegyverrel - meddig mehet még el Észak-Korea?
  • Szerző: Ripost

Japánban péntek reggel kitört a pánik: Észak-Korea egy eddig ismeretlen robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétát lőtt ki a szigetország irányába. A rakétát Phenjan egyik külső kerületéből bocsátották fel, és Japán egyik legnagyobb szigete, Hokkaido felett átrepülve csapódott a Csendes-óceánba. A rakéta több millió ember életét sodorta volna veszélybe, ha a célpontja a szárazföld.

Az amerikai védelmi miniszter, Jim Mattis elítélte az újabb rakétakísérletet, de arról még nem akart nyilatkozni, hogy milyen válaszlépésre készül az Egyesült Államok.

A japán kormány szóvivője azonban már közölte, hogy országuk nem fogja tolerálni az ismétlődő észak-koreai provokációt, a mostani támadásra pedig arányos választ fognak adni.

Dél-Korea nem késlekedett: Kimék rakétájának becsapódása után figyelmeztetésképp ők is a tengerbe lőttek egy rakétát - következőleg azonban hajlandóak akár észak-koreai területet is célba venni, ha az ország nem áll le a fenyegetéssel.

A mostani rakétakilövés hátterében az állhat, hogy a korábbi provokációk miatt az ENSZ még szigorúbb szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben. Kim Dzsongun erre azt válaszolta, hogy ezért

hamuvá és sötétséggé változtatják az Egyesült Államok területét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?