KÜLFÖLD

Terrorizmus vádjával szír migránsokat tartóztattak le Dániában, durva, mire készültek

A dán hatóságokat a német titkosszolgálat figyelmeztette a veszélyre.

A Dán Biztonsági és Hírszerző Szolgálat (PET) csütörtökön arról számolt be egy közleményben, hogy terrortámadás tervezésével és terrorszervezetben való részvétel vádjával 7 embert vettek őrizetbe.

A hivatalos tájékoztató szerint a német titkosszolgálat figyelmeztetésére, február 6. és 8. között több helyszínen razziáztak Koppenhága elővárosaiban és pár vidéki kistelepülésen a dán egyenruhások. Az átfogó akció során robbanószerkezet előállításához szükséges anyagokat, valamint a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet zászlóit foglalták le – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A B.T. című dán bulvárlap arról számolt be, hogy az átvizsgált helyszínek egyikén 10 kilogramm ként és alumíniumport foglaltak le a hatóságok. Ez a két anyag fontos összetevője a házi készítésű pokolgépeknek, de önmagukban nem veszélyesek, tehát a feltételezések szerint a gyanúsítottak még nem végeztek a bombagyártással, amikor rajtuk ütöttek.

„Ha a ként és az alumíniumport összekeverik, az önmagában nem ad különösebben heves reakciót. Csupán ebből a kettőből nem lehet robbanóanyagot előállítani. Nagy valószínűséggel még nem fejezték be az összetevők beszerzését. Azonban az is előfordulhat, hogy vannak olyan dolgok ebben a történetben, melyekről még nem tudunk”

- fogalmazott Mikkel Lerdrup, a dán tűzszerészek igazgatója.

A szaúd-arábiai Arab News arról adott hírt, hogy az őrizetbe vett személyek közül legalább hárman szír menedékkérők és testvérek. A lefoglalt telefonjaikon és számítógépeiken pedig a radikális iszlámot dicsőítő propagandafelvételeket találtak.

A dán hírszerzés szóvivője azt mondta, hogy „az országban vannak olyan emberek, akiknek szándékuk és képességük van terrortámadások végrehajtására, ezért nagyon nagyon komolyan veszi az ilyen típusú eseteket”. Majd hozzátette: „nem változtatnak a hatályos terrorfenyegetettség szintjét.”

A rendőrség és a hírszerzés tisztviselői továbbá arról számoltak be, hogy az őrizetbe vett személyek első bírósági meghallgatását pénteken tartják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?