Létrehozva: 2020.09.11.

Több százezren törölték magukat a Netflixről egy pedofíliát népszerűsítő film miatt

Eddig több, mint félmillióan mondták vissza a Netflix előfizetésük. A felháborodás méretéből ítélve viszont pár napon belül kétszer ekkora is lehet a távozók tábora.

Szerző Gaál József

Szerdán és csütörtökön a #CancelNetflix (töröljük a Netflixet) hashtag volt a legnépszerűbb a Twitteren, miután szeptember 9-én megjelent az amerikai médiaszolgáltató és produkciós vállalat oldalán a Cukorfalatok (Cuties) című, sokak szerint pedofíliát népszerűsítő francia gyártású film – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A Cukorfalatok hivatalos leírása szerint a történet főszereplője, a 11 éves szenegáli származású és muszlim vallású Amy, aki fellázad a konzervatív és fundamentalista családja ellen, amikor megismerkedik egy szabad szellemű, tinilányokból álló tánccsoporttal. A cselekmény lényegében azt meséli el, hogyan fedezi fel Amy a benne ébredező nőiességet. Ebben persze még semmi extrém sincsen, csakhogy a másfél órás produkció több jelenetében is hiányos öltözetben, különböző szexualitást is magukban hordozó pózokban jelennek meg a 10-12 éves forma kislányok – például latex miniszoknyában rázzák a feneküket a nagyérdeműnek.

A francia gyártású Cukorfalatok az idei Sundance filmfesztiválon mutatkozott be, ahol díjnyertes alkotássá vált a legjobb forgatókönyv kategóriában. A filmet a fiatal rendező, Maimouna Doucouré rendezte, akiknek a 2017-es Mamans című rövidfilmje César-díjat érdemelt. A Cukorfalatok korhatárbesorolása 17+, tehát a korosztály, amelyről szól, elviekben nem nézheti meg.

A Cukorfalatokkal szembeni tiltakozás egyébként már azelőtt megindult, hogy a film megjelent volna a Netflixen. Korábban az alkotást népszerűsítő plakátokat kritizálták sokan, melyek többségén pucsító, általános iskolás kislányok voltak láthatóak. A Netflix ekkor a poszterek törlése mellett döntött, és új, barátságosabb verziókra váltottak.

A társadalmi szintű felháborodás viszont azután robbant ki, hogy a film szerdán elérhetővé vált a médiaszolgáltató felületén. A change.org című honlapon például eddig 600 ezren írták alá azt a petíciót, mely a film eltávolítását követeli a Netflixtől. Az aláírók elviekben vállalták, hogy törlik a Netflix-előfizetésüket, amíg a Cukorfalatok elérhető az oldalon.

„Visszataszító ez a film, hiszen 11 éveseket mutat be szexuálisan túlfűtött állapotban, a pedofilok örömére és negatív befolyással van a gyermekeinkre is! Nincsen szükség ilyesfajta tartalomra ebben a korban. Főleg akkor, amikor a szexuális kereskedelem és a pedofil tartalmak ilyen mértéket öltenek a világban! Nincs kétség, hogy ez veszélyes tartalom” – olvasható a petícióban.

A Netflixnek jelenleg 193 millió előfizetője van, tehát ha 600 ezren valóban törölték magukat az oldalról, akkor annak a bevételeken is látszódnia kell, ez pedig meghátrálásra kényszerítheti a céget. A médiaszolgáltató részvényárfolyama 4 százalékpontot zuhant az elmúlt 48 órában, de ezt a tényt még egyetlen gazdasági szakértő sem hozta összefüggésbe a kialakult közhangulattal.

A balliberális főáramú média egyébként egyfajta jobboldali mozgalomnak próbálja beállítani a filmmel szemben kialakult tiltakozóhullámot. A The New Yorker című közéleti magazin internetes kiadása például Cukorfalatok, egy rendkívüli Netflix-film, amely a jobboldali kampány célpontjává vált” címmel jelentett meg kritikát a filmről. Ennek a narratívának persze némiképp ellentmond, hogy a Twitteren megszámlálhatatlan demokrata érzelmű amerikai jelezte, hogy a gyerekek szexualizálása és a pedofília népszerűsítése nem ideológiai kérdés, hanem mindenki által elítélt dolgok.

Külön érdekesség, hogy a YouTube-ra feltöltött Cukorfalatok-előzetest eddig mindösszesen 40 ezren kedvelték, ezzel szemben viszont 1,6 millió felhasználó értékelte negatívan.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

ripost.hu

Megsúgták az égiek, a pénz miatt nem stresszel ez a 3 csillagjegy!

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok