Létrehozva: 2020.02.06.

Újabb hírek a karanténba zárt japán óceánjáróról, magyarok a fedélzeten

Az óceánjárón kimutatták a koronavírus-fertőzést, ezért karantén alá helyezték a több ezer utast. Most újabb emberek betegedtek meg a fedélzeten.

Újabb tíz ember megbetegedését okozta az újfajta koronavírus a Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón, közben pedig Tajvan teljes kikötőzárlatot rendelt el, mert a hajó egy héttel ezelőtt kikötött a szigeten, és utasai Tajpejben jártak városnézésen – írja az MTI.

Fotó: Europress – AFP/Thomas SAMSON

Japán egészségügyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a Tokióhoz közeli Jokohama partjainál karantén alá helyezett hajón újabb tíz ember esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés, miután előző napon is ugyanennyi emberről derült ki, hogy beteg. Az újabb betegek között van négy japán, két amerikai, két kanadai, egy új-zélandi és egy tajvani. Többségük hatvan-hetven éves. A betegeket a közeli kórházakba szállították. További 171 olyan embert vizsgálnak a hajón, akiknél megjelentek a betegség tünetei vagy érintkeztek a betegekkel.

A Hongkongból érkező Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón.

Miután a hajón újabb tíz beteget találtak, a tajvani hatóságok csütörtökön betiltották az összes külföldi hajó kikötését a szigeten. A Diamond Princess ugyanis január 31-én egy napra kikötött az észak-tajvani Jilongban, és a helyi média híradásai szerint számos utasa városnéző túrán járt Tajpejben.

Tajpej azzal vádolta meg csütörtökön Kínát, hogy téves információkat szolgáltatott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) koronavírussal fertőzött betegek számáról a szigeten. Peking ellenkezése miatt Tajvan nem tagja a WHO-nak, a szigetet Kína saját területének tekinti. A WHO-nak korrigálnia kellett a kedden közzétett tajvani adatokat, mivel összesítésében 13 betegről adott hírt, miközben csak 10-en volt akkoriban Tajvanon. Jelen pillanatban 11 betegről tudnak Tajvanon, szemben a Kína többi részével, ahol megjelent a vírus, és ahol csütörtökre közel 28 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, és 563-an haltak meg.

A Kínán kívüli országokban összességében legalább 240-en betegedtek meg, és ketten meghaltak: egy haláleset történt Hongkongban és egy a Fülöp-szigeteken.

Hongkongnál is karantén alá helyeztek csütörtökön egy tengerjárót 3600 emberrel a fedélzetén, miután vírusfertőzést állapítottak meg három embernél, aki az előző turistaúton vett részt. Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette, hogy lezárnak két hongkongi kikötőt, köztük azt is, ahol a szóban forgó hajó horgonyoz.

A dél-koreai hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint négy újabb betegről bizonyosodott be, hogy vírusfertőzött, és ezzel 23-ra nőtt a számuk az országban. Üzbegisztán pedig bejelentette, hogy 251 állampolgárát menekítette ki Kínából.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő