KÜLFÖLD

Veszélyben a világbéke? Trump atomtáska cipelője is megbetegedett

A Donald Trump közvetlen közelében dolgozók közül eddig 15 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, feltehetően legtöbbjüket maga az elnök fertőzhette meg. Legutóbb a minden titkot rejtő atomtáska hordozója betegedett meg.
  • Szerző: WM

A Fehér Ház nemrégen közölte, hogy pozitív lett annak a nőnek a koronavírus-tesztje, aki árnyékként követi Donald Trumpot. A szokásosnál is szorosabb munkakapcsolat oka, hogy a parti őrségnél szolgáló Jayna McCarron cipeli azt a köznyelvben atomtáskának nevezett bőröndöt, amiben az atomrakéták indításához szükséges információk vannak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az atomtáska hivatalos neve egyébként President’s emergency satchel vagyis Az elnök sürgősségi táskája, az angol köznyelv azonban csak nuclear footballként emlegeti, noha azt senki nem tudja, honnan jött pontosan ez az elnevezés, és mi köze a táskának a focihoz.

Az atomtáska mindig ott van Donald Trump közvetlen közelében.
Fotó: Getty Images

A 20 kilós táskában van egy 75 oldalas fekete könyv – ezt stílszerűen fekete tintával írták. Ez tartalmazza az Egyesült Államok atomháborús terveit, és számba veszi a nukleáris csapásmérő lehetőségeket. Van még a táskában egy 10 oldalas, piros tintával írt iratköteg is, ami pedig a titkos atombunkereket listáját, illetve az ehhez szükséges kódokat és jelszavakat tartalmazza, hogy az elnök azonnal elrejtőzhessen egy támadás esetén. Természetesen a rakéták indítását egy titkos kóddal is védik.

A világbéke azonban most sincs nagyobb veszélyben, mint eddig. Az atomtáskát ugyanis – egymást váltva – több, a titkosszolgálat által átvilágított ember cipeli. McCarron a fertőzés miatt pár hétre kiesik, így most a parti őrség egy másik embere veszi át a helyét.

A táska egyébként nem egészen egyedi, mivel az orosz elnök is rendelkezik egy hasonlóval.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?